Rusia a dorit să rezolve conflictul din Ucraina pe cale paşnică, dar ţările occidentale au pregătit un ‘scenariu diferit’ pe la spatele ei, a declarat marţi preşedintele rus Vladimir Putin în discursul său despre starea naţiunii, care intervine cu trei zile înaintea marcării unui an de la invazia pe care a declanşat-o împotriva Ucrainei la 24 februarie şi care intră în al doilea an, relatează Reuters şi AFP, informează AGERPRES.
Preşedintele rus şi-a început discursul anual către naţiune la Moscova, la ora locală 12:05 (09:05 GMT), la o zi după ce preşedintele american Joe Biden a făcut o vizită-surpriză la Kiev şi a condamnat atacul „brutal” al Moscovei asupra unei ţări suverane.
‘Vorbesc într-un moment dificil-cheie pentru Rusia, într-o perioadă de schimbări cardinale peste tot în lume’, a declarat Putin în introducerea la alocuţiunea sa rostită în faţa elitei politice a ţării şi a unor militari care au luptat în Ucraina.
Putin acuză Occidentul că vrea ”să termine” Rusia
Putin a acuzat totodată Occidentul că utilizează conflictul în Ucraina pentru a ‘termina’ Rusia, susţinând totodată că occidentalii poartă ‘responsabilitatea’ pentru escaladarea situaţiei în Ucraina şi între Moscova şi Occident.
‘Elitele din Occident nu-şi ascund obiectivul: să provoace o înfrângere strategică Rusiei, adică să termine cu noi odată pentru totdeauna’, a declarat Putin în discursul rostit cu trei zile înaintea marcării unui an de la invazia pe care a declanşat-o împotriva Ucrainei.
‘Responsabilitatea pentru instigarea conflictului ucrainean şi pentru victimele acestuia revine în întregime elitelor occidentale’, a declarat preşedintele rus, reiterându-şi teza potrivit căreia Occidentul sprijină ”forţele neonaziste” din Ucraina pentru a consolida un stat antirus la frontiera cu Rusia.
Înainte de aceasta, el a afirmat că rămâne hotărât, la un an după declanşarea ofensivei în Ucraina, să continue campania, în timp ce armata sa se confruntă cu probleme de luni de zile pe câmpul de luptă, în pofida mobilizării a sute de mii de rezervişti.
‘Pentru a asigura securitatea ţării noastre, pentru a elimina ameninţările venite din partea regimului neonazist existent în Ucraina după lovitura de stat din 2014, s-a decis desfăşurarea unei operaţiuni militare speciale. Şi noi vom rezolva pas cu pas, minuţios şi metodic, obiectivele care stau în faţa noastră’, a spus el.
Exprimându-se în faţa elitei politice a ţării şi a unor militari care au luptat în Ucraina, Putin a mulţumit, de asemenea, ‘întregului popor rus pentru curajul şi determinarea sa’.
Referindu-se la sancţiunile internaţionale care au lovit Rusia, Putin a apreciat că Occidentul ‘nu a ajuns la nimic şi nu va ajunge la nimic’ în timp ce economia rusă a rezistat mai bine decât anticipau experţii.
‘Am asigurat stabilitatea situaţiei economice, am protejat cetăţenii’, a spus el, apreciind că Occidentul a eşuat în ‘destabilizarea societăţii noastre’.
Agenţia de presă Reuters a spicuit cele mai importante momente din discursul susţinut de preşedintele în faţa camerelor reunite ale Adunării Federale cu privire la războiul din Ucraina, la aproape un an de când a ordonat o invazie în Ucraina, care a declanşat cea mai mare confruntare cu Occidentul de după Războiul Rece.
Timp istoric
‘Vorbesc într-un moment dificil şi cheie pentru Rusia, un moment de cotitură pentru ţara noastră, într-o perioadă de schimbări cardinale şi ireversibile în întreaga lume, într-un moment al celor mai importante evenimente istorice care modelează viitorul ţării noastre şi al poporului nostru, când fiecare dintre noi poartă o responsabilitate colosală’.
Protejarea populaţiei din Donbas
‘Pas cu pas, cu grijă şi consecvenţă vom rezolva sarcinile puse în faţa noastră. Din 2014, (oamenii din) Donbas se luptă, apărându-şi dreptul de a trăi pe propriul pământ, de a vorbi în limba lor maternă. Au luptat şi nu au cedat în condiţiile blocadei şi bombardamentelor constante, urii nedisimulate din partea regimului de la Kiev. Ei au crezut şi se aşteptau ca Rusia să vină să-i salveze. Noi am făcut tot posibilul pentru a rezolva această problemă prin mijloace paşnice. Am încercat cu răbdare să negociem o cale paşnică de ieşire din acest conflict, dar pe la spatele nostru se pregătea un cu totul alt scenariu’.
Ostatic al Occidentului
‘Am spus deja de mai multe ori că poporul Ucrainei a devenit ostaticul regimului de la Kiev şi al stăpânilor săi occidentali, care au ocupat efectiv această ţară în sens politic, militar şi economic… În esenţă, regimul ucrainean de astăzi nu serveşte interesele naţionale, ci pe cele ale unor ţări terţe’.
Reconstrucţia economică
‘Am început deja şi vom continua să punem în aplicare un program de anvergură pentru redresarea şi dezvoltarea socio-economică a acestor noi subiecţi ai Federaţiei (teritoriul anexat al Ucrainei). Vorbim de relansarea întreprinderilor şi a locurilor de muncă în porturile Mării Azov, care a devenit din nou o mare interioară a Rusiei, construind noi drumuri moderne, aşa cum am făcut în Crimeea’.
Ameninţările existenţiale la adresa Rusiei
‘Elitele din Occident nu-şi ascund scopul … Adică de a transforma un conflict local într-o fază a unei confruntări globale. Exact aşa înţelegem totul şi vom reacţiona în consecinţă, pentru că în acest caz vorbim despre existenţa ţării noastre. Dar ei nu pot să nu realizeze că este imposibil să învingi Rusia pe câmpul de luptă. Prin urmare, ei desfăşoară atacuri informaţionale din ce în ce mai agresive împotriva noastră’.
Războaie culturale
‘Ei denaturează faptele istorice, ne atacă constant cultura, Biserica Ortodoxă rusă şi alte religii tradiţionale ale ţării noastre. Priviţi ce fac cu propriile lor popoare: distrugerea familiei, a identităţii culturale şi naţionale, perversiunea şi abuzul asupra copiilor sunt declarate normă. Preoţii sunt forţaţi să binecuvânteze căsătoriile între persoane de acelaşi sex… După cum s-a aflat, Biserica Anglicană intenţionează să ia în considerare ideea unui Dumnezeu neutru din punct de vedere al genului… Milioane de oameni din Occident înţeleg că sunt conduşi spre o adevărată catastrofă spirituală’.
‘…Este evident că Occidentul va încerca să submineze şi să ne divizeze societatea, bazându-se pe trădători ai naţiunii, care dintotdeauna au aceeaşi otravă – dispreţul pentru patria lor şi dorinţa de a face bani vânzând această otravă celor care sunt gata să plătească pentru ea’.
Critici la adresa SUA
‘Vreau să subliniez că… nicio ţară din lume nu are atât de multe baze militare în străinătate ca SUA. Sunt sute în întreaga lume. Întreaga lume le-a văzut retrăgându-se din acordurile fundamentale privind armamentul, inclusiv Tratatul privind forţele nucleare cu rază intermediară. Ele au rupt unilateral acordurile fundamentale care menţin pacea mondială. De ce au făcut asta? Doar pentru că au putut’.
Sancţiunile occidentale împotriva Rusiei
‘Ele (ţările occidentale) vor să facă poporul (rus) să sufere… dar calculele lor nu s-au concretizat. Economia şi managementul Rusiei s-au dovedit a fi mult mai mai puternice decât au crezut’.