- Publicitate -
Ad imageAd image

Punerea in siguranta a Lacului Bodi, de la Mogosa, va costa aproximativ 8 miliarde lei vechi

Ad imageAd image
Ad imageAd image
Ad imageAd image

Prefectul Sandu Bombonel Pocol, in calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, a dispus efectuarea, in regim de urgenta a unei evaluari tehnice a barajului, zonei adiacente a acestuia cu stabilirea lucrarilor necesare pentru punerea in siguranta. Evaluarea a fost realizata de catre inginerul sef Stelian Ivascu, expert autorizat in constructii hidrotehnice.

„Barajul Bodi-Mogosa este in proprietatea primariei Baia Sprie. Deversorul de la descarcatorul de ape mari este subdimensionat, iar canalul rapid de evacuare are o sectiune insuficienta pentru tranzitarea debitelor de verificare.

Eroziunea terenului si fenomenele ample de stabilitate din zona canalului rapid se vor dezvolta inevitabil spre sectiunea barajului, cu punerea in pericol a stabilitatii acestuia.

Degradarile existente pot duce la situatia in care deversarea barajului sa se faca in conditii de viituri, iar aceasta concluzie releva faptul ca barajul prezinta un grad mare de risc la cedare.

Distrugerea barajului, in timpul unei viituri, va duce la evacuarea necontrolata a unor debite mari de apa care poate pune in pericol, prin inundare, siguranta locuitorilor si poate afecta obiectivele sociale si economice din Baia Sprie”, a declarat prefectul Sandu Bombonel Pocol.

Raportul de evaluare tehnica constata urmatoarele aspecte: deversorul lacului de acumulare prezinta degradari masive pe intreaga lungime; canalul rapid are pe o sectiune de 50 metri, degradari puternice si o zona a taluzului drept este dislocata pe portiunea de canal casetat; betonul acestuia este degradat, iar terenul are o evolutie de tasari inegale; treptele de disipare si o parte a tronsonului aval de sectiune trapezoidala au fost distruse in totalitate, iar in zona sun eroziuni cu adancimea intre 8-10 m; starea actuala a canalului rapid de evacuare conduce la imposibilitatea evacuarii debitului de calcul, datorita sectiunii insuficiente, iar deversarea se va produce in conditii de viituri.

„Evaluarea realizata recomanda efectuarea de studii topografice, geologice si hidrologice, respectiv realizarea de lucrari pentru reabilitarea descarcatorului de ape mari, dezafectarea canalului rapid de evacuare, amenajarea in vederea stabilizarii a terenului adiacent si realizarea puntii de acces la turnul de manevra. Valoarea acestora este de 648.000 lei, fara TVA”, a precizat Dan Buca, purtatorul de cuvant al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures.

ZiarMaramures.ro

Distribuie articolul
VOTĂM USR
ARE SENS?
Adaugă un comentariu