Prima zi de școală va aduce o acțiune de protest din partea reprezentanților elevilor din România. Acțiunea, la care vor lua parte și elevi din județul nostru, este programată să aibă loc în data de 13 septembrie, iar principala nemulțumire a elevilor este legată de dezinteresul pe care îl manifestă actuala clasă politică față de sistemul de educație și nevoile elevilor.
„Ministerul Educației a anunțat că nu va crește salariile profesorilor în urma rectificării bugetare. Ministrul Educației a spus clar că această creștere nu ar fi o prioritate. Să nu uităm că salariile profesorilor ar fi trebuit să crească de la 1 septembrie 2020, chestiunea fiind amânată pentru 1 septembrie 2021. Deci o nouă amânare, a doua. Noi tragem un semnal de alarmă și spunem că această amânare a creșterii salariillor profesorilor va duce la o scădere a actului educațional. Profesorii au nevoie de compensații financiare optime, nefiind motivați să lucreze cu aceste salarii mici. Nimeni nu vrea să fie profesor din cauza salariilor din învățământ și tocmai de aceea în anul școlar 2019-2020 am avut 18.000 de cadre didactice necalificate, lucru clar că nu este normal. Fără cadre didactice bine plătite și motivate este clar că elevii vor avea de suferit. Nu vor avea o educație optimă. Am solicitat revocarea din funcție a ministrului Sorin Câmpeanu pentru lipsa de respect arătată față de sistemul de educație”, a explicat Cristina Miculaiciuc, președintele Asociației Elevilor din Maramureș.
Acesta a mai menționat că problemele elevilor sunt ignorate tot timpul și chiar este nevoie „să facem ceva, iar cu ocazia începutului anului școlar vom lua atitudine. Protestul va avea loc în Piața Victoriei în prima zi de școală. Avem și revendicări cu această ocazie, printre care asigurarea pazei în școli sau asigurarea unui procent mai mare din PIB pentru educație și nevoile elevilor. Decidenții au dat în general lipsă de interes față de tot ce înseamnă educație”.
„Ți-ar plăcea ca școala ta să arate ca în filme? Să nu mai fie bănci rupte? Ca toți elevii să beneficieze de o masă caldă? Profesorii să vină cu zâmbetul pe buze la ore, fără a fi chinuiți de salarii mici? Să primească toți elevii burse? Să ai transportul gratuit? Să scadă rata abandonului școlar și a analfabetismului funcțional? Să mergi cu plăcere la școală? Poate sună ca un vis, dar acesta poate deveni realitate, dacă sunt luate toate măsurile necesare. Învățământul se află într-o stare deplorabilă, dar asta strict pentru că autoritățile și-au bătut joc de el atâta timp. Nu putem determina decidenții să acționeze decât dacă ne mobilizăm cu toții. E momentul să luptăm pentru un învățământ mai bun”, mai spun reprezentanții elevilor din România.
Dragoș HOJDA