În data de 15 noiembrie, în intervalul orar 10.00-11.00, angajații Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș au protestat în fața instituției, nemulțumiți fiind de nivelul de salarizare avut. Oamenii cer eliminarea inechităților salariale din aceeași familie ocupațională, ”astfel încât să putem desfășura activitățile aferente noului an bugetar în cele mai bune condiții”.
”Decizia trebuie să reprezinte un act de reglementare cât mai urgent pus în aplicare, care să asigure o restabilire temporară a echilibrului în sectorul bugetar până la momentul aplicării noii legi a salarizării unitare. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Maramureș, atât în calitate de beneficiar cât şi în calitate de partener cu alte entităti eligibile, prin cererile de finantare depuse şi aprobate, a atras începând cu anul 2010 și până în prezent, fonduri nerambursabile cu finanţare de la Uniunea Europeană.
Totodată, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, a implementat proiecte cu finanțări nerambursabile de peste 1 mld. EUR, la nivelul tuturor județelor în care are structuri funcționale, implicit la nivelul județului Maramureș cu funcționarii publici din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș. Suntem profesioniști, suntem dedicați și suntem demni de respect și recunoaștere. Avem dreptul la un trai decent și la o muncă respectată, iar noi cerem exact asta! Este revoltător să vedem cum alți colegi din alte ministere se bucură de beneficii și salarii consistente, în timp ce noi suntem nevoiți să acceptăm de ani buni batjocură și dispreț din partea guvernanților, a celor care ar trebui să ne reprezinte interesele. Suntem aici pentru a cere cu tărie, condiții de muncă adecvate, personal suficient pentru a face față cerințelor activității noastre și o remunerare pe măsura activității depuse”, arată protestatarii.
„Cerem respect și tratament echitabil din partea factorilor decizionali. Nu suntem dispuși să acceptăm discriminare, solicităm o evaluare justă a salariilor noastre în conformitate cu efortul depus și responsabilitățile asumate. Suntem demni de o remunerare pe măsura contribuției noastre la societate, cerem acordarea drepturile salariale caștigate în instanță prin sentințe definitive și neacordate, eșalonate pe o perioadă de 5 ani, cerem asigurarea unui mediu de lucru sănătos și sigur, precum și resurse suficiente pentru a ne desfășura activitatea în mod eficient. Suntem conștienți de cerințele activităților noastre și solicităm alocarea unui personal suficient pentru a face față volumului de muncă și pentru a asigura servicii de calitate. Solicităm sprijinul publicului și a colegilor noștri din diverse sectoare. Uniți în voce și acțiune, putem determina schimbarea de care avem atâta nevoie”, arată Ștefania Donca, purtătorul de cuvânt al AJOFM Maramureș.
Dragoș HOJDA