Războiul din Ucraina are tot mai multe efecte în relațiile României cu Federația Rusă, inclusiv pe plan diplomatic. În semn de protest față de acțiunile militare ale armatei rusești, care continuă să facă numeroase victime și să producă pagube imense în țara vecină, demnitarii români, rând pe rând, se retrag din structurile oficiale care au vreo legătură cu Rusia. Recent, senatorul USR Maramureș, Dan Ivan, a renunțat la calitatea de membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Federația Rusă, constituit la nivelul Parlamentului României. Alături de acesta au mai demisionat și ceilalți doi membri USR din aceeași comisie, un senator ieșean și un deputat din Brașov.
”O lume întreagă a constat în aceste zile că regimul de la Kremlin, prin deciziile luate de criminalul de război Vladimir Putin, nu mai poate fi un partener pentru niciun fel de activitate. În acest sens, nu mai putem discuta nici despre vreo posibilă relație de colaborare interparlamentară, motiv pentru care există aceste ”grupuri de prietenie”. Până când Rusia nu renunță la această agresiune armată nejustificată, orice legătură cu organisme din cadrul Federației Ruse trebuie întrerupte, din punctul meu de vedere. A menține relații diplomatice la acest nivel înseamnă a susține și încuraja ocuparea ilegală a Ucrainei, ceea ce, evident, nu ne dorim”, și-a argumentat senatorul Dan Ivan ieșirea din respectivul grup parlamentar.
Grupul de prietenie cu Federația Rusă are un istoric de peste 30 de ani. Din 1990 și până în prezent, acesta a funcționat neîntrerupt, fiind o verigă importantă a relației Parlamentului României cu Adunarea Federală a Rusiei (instituție cu rol legislativ, formată din Consiliul Federației și Duma de Stat).