WWF România a anunțat că locuitorii Maramureşului pot de acum să-şi exprime activ opinia în legătură cu deciziile care îi afectează direct prin intermediul aplicaţiei mobile eFeedback şi a platformei www.natura2000mm.ro, ambele dezvoltate de WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură). Ambele arată în timp real iniţiativele legislative care urmează să fie implementate în siturile Natura 2000, şi nu numai, din judeţul Maramureş.
„Proiectul pilot, care poate fi extins la nivel naţional, porneşte de la ideea că orice planificare strategică ar trebui fundamentată pe probleme şi soluţii identificate local, aşa că existenţa unui feedback al societăţii civile este necesară înaintea definitivării unor strategii. Pentru a fundamenta acest proces, WWF, împreună cu partenerul de proiect GeoMMed, au realizat un studiu referitor la impactul şi la resursele necesare implementării Strategiei UE privind biodiversitatea pentru 2030.
În plus, într-o manieră participativă, am realizat o revizuire a Strategiei de dezvoltarea a patrimoniului natural din Maramureş. Patrimoniul natural al judeţului Maramureş, alături de cel cultural, reprezintă unul dintre avantajele competitive majore pentru dezvoltarea sustenabilă şi pe termen lung a judeţului nostru.
Cele două instrumente dezvoltate de WWF (aplicaţia mobilă eFeedback disponibilă gratuit pe Android şi iOS şi platforma online), care au la bază un protocol semnat cu autorităţi, instituţii şi reprezentanţi ai societăţii civile, au fost discutate cu peste 450 de localnici prin intermediul Caravanei eFeedback. Timp de două săptămâni, aceasta a vizitat la finalul anului trecut 40 de Primării din judeţul Maramureş şi un Grup de Acţiune Locală (GAL) din Baia Mare.
În contextul în care Uniunea Europeană propune o serie de acţiuni urgente pentru stoparea declinului biodiversităţii, ce trebuie implementate la nivelul statelor membre, Caravana a prezentat şi rezultatele Studiului de impact realizat la nivelul judeţului Maramureş. Acesta a evaluat, la nivelul zonei pilot, impactul socio-economic pe care îl vor avea o serie de măsuri europene: obiectivele de a proteja legal 30% din suprafaţa terestră şi de a asigura o protecţie strictă pentru 10% din această suprafaţă, de a stabili setul de criterii pentru gestionarea zonelor protejate (management efectiv) şi de a asigura protecţia strictă a pădurilor cu structuri primare”, precizează WWF Romania.
Dragoș HOJDA