PROPUNERE – Valoarea ajutorului de încălzire pentru cei care folosesc lemn să se tripleze

Ad imageAd image

În atenția senatorilor se află în aceste zile o propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.226 din 16 septembrie 2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, publicată în Monitorul Oficial nr.891 din 16 septembrie 2021. Inițiatorii acestui proiect de lege spun că prin apariția OUG 134 din 2022 se „încurajează tăierile abuzive, ilegale și haotice, nu se va declara cantitatea integrală pe factura care însoțește avizul de transport și se va folosi metoda supraîncărcării camioanelor. Plafonarea actuală afectează în mod direct vanzătorii de lemn care acționează în temeiul legii și ar împinge acest sector spre comiterea infracțiunii de evaziune fiscală”.

„Creșterea valorii de referință în vederea acordării ajutorului pentru încălzire care se realizează cu ajutorul combustibililor solizi ajută cu celeritate consumatorul vunerabil într-o perioadă nesigură din punct de vedere financiar. În al doilea rand, acordarea unui tichet cu valoare crescută pentru fiecare gospodărie care face dovada că a a achiziționat materiale lemnoase/brichete/pelete din lemn pentru încălzirea locuinței evită specula pe piața vanzării lemnului de foc, asigură proveniența materialului lemnos din surse sustenabile, legale”, se arată în proiectul de lege.
Mai precis, viitoarea lege stabilește ca valoarea de referință a ajutorului pentru încălzire, în cazul sistemelor de încălzire ce utilizează combustibili solizi și/ sau petrolieri, să fie de 1.000 de lei/ lună, față de 320 de lei/lună cat e acum.

Mai spunem doar că în 2021, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, aproximativ 2.700.000 de locuințe se încălzeau cu lemn de foc.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu