Dacă nu ați observat, tot mai des în ultima perioadă se vorbește despre reorganizarea teritorială a României, mai puține județe, prin urmare mai puține funcții de conducere. Acum avem o propunere legislativă prin care se începe reforma aparatului administrativ al statului prin scăderea numărului de secretari de stat, plafonarea numărului de demnitari şi angajarea pe bază de competenţe şi experienţe profesionale. Toate, susțin inițiatorii, în contextul dezbaterilor pentru formarea unui nou Guvern în doar câteva săptămâni.
„Este primul pas dintr-o reformă absolut necesară atât pentru limitarea cheltuielilor cu aparatul politizat al statului, cât şi printr-o redare a unor argumente profesionale necesare în ceea ce priveşte numirile politice. Am asistat în ultimii ani la o creştere nejustificată a numărului de secretari de stat şi subsecretari de stat din cauza nevoilor partidelor de la putere de a răsplăti cu sinecuri unii membri de partid. Am ajuns să avem un aparat supradimensionat şi deprofesionalizat în care politruci de partid fără nicio calificare să primească în administrare domenii importante din perspectivă economică sau socială doar pentru că sunt membri de partid loiali conducerii centrale. Proiectul nostru limitează şi creează criteriile corecte pentru aceste numiri”, a declarat Andrei Lupu, unul dintre inițiatori.
Prin acest proiect de lege se vizează limitarea numărului de secretari de stat la 4 per minister (faţă de 7 sau 8, cum se întâmplă astăzi în cazul multor ministere): „Măsura ar duce la un maxim de 76 de secretari de stat în ministere, plecând de la prezumţia că ministerele cu mai puţin de 4 secretari de stat şi-ar păstra organigrama. Cu privire la competenţele secretarilor şi subsecretarilor de stat, propunerea e ca aceştia să aibă obligaţia de a face dovada unor studii superioare de specialitate, precum şi a experienţei şi competenţei lor în domenii care prezintă relevanţă pentru îndeplinirea atribuţiilor stabilite. În acelaşi timp, propunerea vizează şi limitarea numărului de subsecretari de stat la maximum 3 pentru fiecare minister şi diminuarea cu 33% a numărului de posturi din cadrul cabinetelor demnitarilor. Cei vizaţi sunt prim-ministrul, viceprim-miniştrii, miniştrii, secretarul general al Guvernului şi şeful Cancelariei prim-ministrului, secretarul general adjunct al Guvernului, secretarii de stat şi asimilaţii acestora din cadrul ministerelor şi aparatului de lucru al Guvernului, conducătorii de organe de specialitate ale administraţiei publice centrale cu rang de secretar de stat, primarul general al Municipiului Bucureşti, preşedinţii consiliilor judeţene şi primarii municipiilor reşedinţă de judeţ, precum şi primarii sectoarelor Municipiului Bucureşti şi prefecţii”.
Dragoș HOJDA