- Publicitate -
Ad imageAd image

PROPUNERE – Acces gratuit la stomatolog pentru unii români

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Senatul a avizat recent favorabil o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Din Expunerea de motive la acest proiect de lege aflăm că „la ora actuală, în România persoanele cu grad grav (gradul 1) de dizabilitate, beneficiază de indemnizaţia totală de handicap, în cuantum de 526 lei (indemnizaţie de 368 lei + buget
complementar 158 de lei), iar cele cu grad de handicap accentuat primesc doar indemnizaţia
totală de handicap de 395 de lei (indemnizaţie 279 de lei + buget complementar 116 lei)”.

„Practic, pentru aceste servicii stomatologice ar fi extrem de utilă o susţinere de natură financiară, în contextul în care aceste categorii de persoane defavorizate nu şi le-ar putea permite niciodată. în majoritatea cazurilor, persoanele cu handicap au afecţiuni care se menţin pe tot parcusul vieţii, iar costurile pe care familiile acestora trebuie sa le suporte pentru toate terapiile/tratamentele necesare, inclusiv cele stomatologice, sunt enorme, raportat la veniturile din România. Sunt multe alte cheltuieli, în funcţie de dizabilitate, cum ar fi produse de igienă, îmbrăcăminte specială, alimente variate şi diversificate, tot felul de medicamente, suplimente alimentare, nutritive.

Cu certitudine, dacă exista un segment de populaţie care are nevoie de suport şi ajutor medical pe acest segment, personale cu handicap şi familiile acestora ocupa printre primele locuri. O persoana încadrată în grad de handicap, afecteaza semnificativ intreaga familie, costurile cu terapiile, programele, educaţia, sanatatea, fiind extrem de costisitoare, motiv pentru care consideram absolut necesar ca aceste persoane în mod evident dezavantajate, să poată beneficia de suport din partea statului, prin acordarea facilităţilor serviciilor stomatologice. Din aceste motive, se naşte nevoia ca tratamentele stomatologice pentru persoanele cu handicap trebuie sa fie gratuite, inclusiv pentru aparatele ortodontice, obturaţii, anestezii, extracţii sau proteze dentare, precum şi reparaţia acestora.

Implementarea masurilor propuse implica alocarea de fonduri bugetare, în limita
numărului de persoane încadrate cu handicap. Ori, având în vedere gravitatea situaţiilor cu
care se confrunta persoanele cu handicap, astfel cum rezulta din statistici şi rapoarte, avem
convingerea că, vor fi identificate fondurile necesare pentru acoperirea serviciilor medicale
dentare/stomatologice pentru persoanele cu handicap, din Fondul naţional unic de asigurări
sociale de sănătate, în condiţiile contractului-cadru din sistemul de asigurări sociale de sănătate,
care necesita completări în acest sens”, se arată în proiectul de lege.

FOTO Affidea Romania

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu