Proiectul ”Școala din grădină” aduce speranța unui stil de viață mai sănătos în comunitățile defavorizate Sătmărel din Satu Mare și Pirita din Baia Mare

Ad imageAd image

Proiectul ”Școala din grădină” s-a născut din dorința celor două Asociații partenere, Asociația Stea și Asociația Pirita Children, de a crește calității vieții locuitorilor din Sătmărel și Pirita, care trăiesc în sărăcie și marginalizare socială.

Așadar, proiectul se desfășoară pe parcursul a 6 luni, din octombrie 2020 și până în aprilie 2021, și oferă un program educațional inovativ pentru un grup de 48 de copii, 48 de parinti si 6 cadre didactice.

Obiectivele acestui proiect sunt:

Promovarea unui stil de viață sănătos, pentru 48 de copii și familiile acestora, care trăiesc in comunități marginalizate în Satmarel, Satu Mare și Pirita, Baia Mare, prin informare, activități educaționale practice pe parcursul celor 6 luni de proiect și prin continuarea activităților de grădinărit și după încheierea finantării.

Prevenirea consumului de substanțe nocive, pentru 24 de copii și 6 părinți din comunitatea Satmarel, Satu Mare și 6 familii din comunitatea Pirita, din Baia Mare, prin informare și conștientizare asupra efectelor și riscurilor pentru sănătate, pe parcursul celor 6 luni de proiect.

Dezvoltarea unei structuri de fermocultura, de către partener, la Baia Mare în proximitatea comunității Pirita și dezvoltarea unei grădini pentru copii de către solicitant, în Satu Mare, in curtea centrului de zi, frecventat de copiii din Satmarel, pentru motivarea a 48 de copii intr-o maniera inovativă, să adopte un stil de viață sănătos.

Principalele activități la care au participat deja copiii au fost grupate în jurul a 6 teme principale: ”minte sănătoasă, în corp sănătos”, ”nutriție sănătoasă”, ”somn sănătos”, ”igienă”, ”sport”, ”o rutină sănătoasă”. Copiii au fost avut ocazia să primească informații noi, să participe la activități educative, dar și să pună în practică modalități de a se relaxa, de a-și alege alimente sănătoase cu un buget mic, de a alunga fricile din timpul nopții, de a-și îngriji unghiile, de se bucura de mișcare în aer liber, dar și de a-și organiza mai bine o zi de școală.

Însă, cele mai apreciate activități au fost cele de grădinărit. Copiii din Pirita, Baia Mare, au avut ocazia să învețe de la copiii din Sătmărel, Satu Mare, ce este o grădină, cum planifici și pregătești terenul pentru o grădină de legume, ce este o seră și cum te ajută ea să obții legume proaspete și sănătoase.

Primele 5 luni din proiect, au pregătit copiii, cu informații, cunoștințe și noi abilități, pentru a inaugura grădina adevărată din exterior.

Copiii din Pirita, Baia Mare, au avut bucuria să participe pas cu pas la montajul unui solar de 8/10 m, în interiorul căruia vor realiza pe parcursul lunii aprilie o răsadniță, unde vor planta salată verde, arpagic, ridichi și spanac, iar la sfârșitul lunii mai, vor culege recolta de primăvară și vor planta mai multe soiuri de roșii.

Copiii din Sătmărel, vor avea șansa să-și amenajeze o grădină în curtea centrului de zi al Asociație Stea.

Activitățile de grădinărit, au adus copiilor din cele două comunități multiple beneficii, care vor avea efecte pe termen lung asupra dezvoltării lor: i-au făcut mai responsabili cu mediul înconjurător, i-au ajutat să lucreze mai bine în echipă, i-au convins să guste legume și fructe noi și le-a arătat că a fi grădinar este o meserie frumoasă care te poate scoate din sărăcie.

Asociația Stea și Asociația Pirita Children vor susține pe termen lung, cele două grădini construite prin acest proiect, pentru că, grădinăritul s-a dovedit cea mai frumoasă și eficientă modalitate de sprijin socio-educațional, pentru două dintre cele mai vulnerabile grupuri de copii din Baia Mare și Satu Mare.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu