PROIECTE – Maramureșul figurează în planurile CNAIR doar cu drumul de mare viteză Baia Mare-Bistrița

Ad imageAd image

Din punct de vedere al infrastructurii rutiere, Maramureșul stă destul de bine la capitolul drumuri naționale, excepțiile fiind DN18B Baia Mare-Târgu Lăpuș, un drum care are urgentă nevoie de modernizare, respectiv pe partea cu DN19 ar mai fi nevoie de lucrări de modernizare. Nu îndrăsnim să ne gândim la autostrăzi, pentru că ele sunt ceva de domensiul science-fiction pentru Maramujreș la cum stau lucrurile acum. Dar ni se promit centuri ocolitoare și drumuri de mare viteză. O să trăim și o să vedem.

Însă dacă aruncăm un ochi pe site-ul oficial al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România, la situația proiectelor de infrastructură valabilă pentru luna decembrie a acestui an, observăm că Maramureșul nu este aproape deloc prezent, nici cu drumuri expres, autostrăzi sau variante de ocolire de niciun fel. În schimb regăsim proiecte de infrastructură mari care cuprind județele vecine, Satu Mare, Bistrița sau Suceava.

Maramureșul apare doar cu drumul de mare viteză Baia Mare-Suceava, care va trece și prin Bistrița. Așadar, la proiectul Drumului de mare viteză Baia Mare-Dej-Bistrița-Vatra Dornei-Suceava, proiect în faza de proiectare, avem trei loturi, dintre care pe două dintre ele știm deja antreprenorii, respectiv pe Lotul 2 Bistrița-Vatra Dornei este SC Explan SRL, iar pe lotul 3 Vatra Dornei -Suceava e Asocierea Best Consulting&Design DRL Inginieria Especializada Obra Civile e Industrial SA.

Pentru Lotul 2 știm că în data de 10 martie a a estui an CNAIR a semnat contractul pentru elaborare studiu de fezabilitate cu o valoare de 15.793.026,12 LEI fără TVA, pentru ca în data de 8 noiembrie 2021 să fie transmisă adresa de aprobare a documentației analiza multicriterială 1 Revizia 1. În 17 noiembrie a fost înaintată documentația AMC1 în vederea analizării și avizării în cadrul CTE CNAIR SA. În ceea ce privește lotul 3, în luna martie a fost semnat contractul de elaborare a studiului de fezabilitate cu prețul de 14.475.000,00 LEI fără TVA. La începutul lunii noiembrie a fost înaintată analiza multicriterială etapa 1, pentru aceasta fiind emise observații în data de 4 noiembrie 2021.

Tot aici mai știm că au fost solicitate punctele de vedere ale autorităților locale privind variantele clasate pe primele două poziții.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu