- Publicitate -
Ad imageAd image

PROIECTE – Cum vor parlamentarii să facă romanii să facă mai mulți copii

Ad imageAd image

Declinul demografic este o realitate pentru Romania, populația țării fiind în scădere de la un an la altul. Nici Maramureșul nu stă foarte bine, maramureșenii nefiind dornici să facă mulți copii. Cei mai mulți au un singur copil și nu se gandesc să îl facă pe al doilea din cauza greutăților care există. Însă parlamentarii s-au gandit că dacă ar aplica o serie de măsuri romanii s-ar pune pe făcut copii. Un exemplu este masă caldă pentru copii. Mai precis, nicio zi fără o masă caldă, la creşă şi grădiniţă.

Inițiatorii spun că „proiectul de lege pentru asigurarea mesei calde în învăţământul preşcolar este o iniţiativă importantă pentru a sprijini familiile cu copii şi pentru a încuraja frecventarea timpurie a şcolii. Este vorba despre asigurarea unei mese calde în creşele şi grădiniţele de stat, particulare sau confesionale, astfel încât toţi copiii să beneficieze de acest avantaj.În prezent, mulţi părinţi nu îşi permit să plătească separat masa zilnică a copiilor la creşele şi grădiniţele de stat sau private, ceea ce îi privează pe copiii lor de o educaţie preşcolară de calitate. În acest sens, proiectul de lege prevede acordarea unei mese calde în valoare de 15 lei/zi, sumă care va fi indexată anual cu rata inflaţiei, pentru toţi copiii din şcolile şi grădiniţele acreditate ori autorizate. De asemenea, acest proiect poate reduce povara financiară a familiilor cu copii, încurajând astfel şi creşterea natalităţii”.

Apoi, parlamentarii se gandesc la dublarea alocațiilor pentru părinţii singuri, respectiv sprijin crescut pentru familiile monoparentale.

„În cadrul Campaniei ViaţăpentruRomânia, am propus dublarea nivelului alocaţiilor pentru familiile monoparentale. În situaţia unui singur părinte care îngrijeşte un copil, nivelul va fi în jur de 220 lei, la doi copii, alocaţia pentru familie va fi de 430-450 lei, la trei copii, alocaţia pentru familie va urca la 640-670 lei, iar la patru sau mai mulţi copii în îngrijirea unui singur părinte, alocaţia pentru familie va fi între 850-899 lei. Vorbim de asemenea, de curse şcolare gratuite. Pentru că siguranţa copiilor noştri este o prioritate, am luat măsuri concrete pentru a facilita transportul în siguranţă al elevilor din învăţământul primar la şcoală. Legea 249/2021, iniţiativă legislativă susţinută în campania noastră ViaţăpentruRomânia, prevede că din anul şcolar 2022/2023, elevii din învăţământul primar de stat, particular sau confesional, din oraşele şi municipiile României, vor beneficia de curse şcolare gratuite. Acest proiect de lege are un impact major asupra vieţii copiilor noştri şi asupra comunităţilor din care aceştia fac parte. Reducem presiunea pe timpul părinţilor, contribuim la decongestionarea traficului, iar copiii vor fi transportaţi în condiţii de siguranţă, fără riscul de a fi expuşi la pericolele străzii. Este important să subliniem că această iniţiativă legislativă vine în sprijinul familiilor cu venituri reduse, care nu îşi pot permite să plătească transportul copiilor la şi de la şcoală. Bugetul de stat va acoperi cheltuielile pentru aceste curse şcolare, prin transfer către unităţile administrativ-teritoriale”, arată Robert Sighartău, unul dintre inițiatorii acestui proiect de lege.

Un alt proiect avut în vedere este Kiss & Go, o iniţiativă menită să îmbunătăţească siguranţa rutieră a copiilor şi să reducă aglomeraţia în trafic din jurul şcolilor: „Programul este conceput pentru a oferi familiilor un spaţiu sigur şi convenabil pentru a ridica sau lăsa copiii.Zona Kiss & Go este o zonă de oprire pe termen scurt, în care şoferii au permisiunea să oprească şi să staţioneze pentru o perioadă scurtă de timp – nu mai mult de două minute – în timp ce elevul coboară sau urcă în maşină, astfel încât copiii să poată merge între maşină şi şcoală în siguranţă. Programul este implementat de consiliul local. Zona funcţionează în timpul orelor de vârf, permiţând părinţilor să staţioneze în maşini timp de până la două minute în imediata apropiere a şcolii. Această zonă nu este un loc de parcare, iar amenzi şi puncte de penalizare se aplică dacă şoferul părăseşte vehiculul nesupravegheat. În momentul de faţă, astfel de zone sunt implementate sporadic, dar se impune generalizarea acestei practici, care s-a dovedit utilă şi eficientă”.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu