Având în vedere ieșirea recentă din piața asigurărilor RCA a asigurătorului cu cea mai mare cotă de piață, asigurător în portofoliul căruia se aflau cea mai mare parte a asiguraților, fapt ce a generat o evoluție ascendentă a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA, dar și având în vedere faptul că această creștere a tarifelor de primă a condus la încadrarea unui număr ridicat de asigurați RCA în categoria asiguratului cu risc ridicat, autoritățile se gândesc acum să plafoneze pentru șase luni tarifele RCA, atât pentru firme, cât și pentru persoane fizice.
Potrivit proiectului lansat în dezbatere de Ministerul Finanțelor, tarifele de primă maxime se aplică de către societățile de asigurare RCA pentru o perioadă de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri, respectiv tarifele de primă maxime se aplică în cazul contractelor anuale încheiate după intrarea în vigoare a prezentei hotărâri: „Având în vedere faptul că asigurările RCA sunt obligatorii, comisioanele de distribuție se limitează la maximum 5% din prima brută încasată. Supravegherea practicării tarifelor de primă maxime de către societățile de asigurare RCA se exercită de către Autoritatea de Supraveghere Financiară. Tarifele de primă maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0. În funcție de istoricul de daună al asiguratului, societățile de asigurare RCA aplică clasa de bonus/malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale. ”, se arată în proiect.
Ar mai fi bine de spus că depășirea nivelului maxim al tarifului de primă de către societățile de asigurare RCA constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei.
Dragoș HOJDA