Ministerul Dezvoltării a pus recent în dezbatere publică un proiect de hotărâre care va modifica criteriile care se folosesc atunci când se stabilește ordinea în care sunt oferite pentru închiriere locuințele ANL.
„Titularul cererii de locuință trebuie să își desfășoare activitatea în localitatea în care sunt amplasate locuințele. Cuprinderea teritorială la care se referă această cerință se va stabili de consiliile locale, cu avizul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Se va avea în vedere posibilitatea extinderii acestei cuprinderi teritoriale și în afara localității în care s-a solicitat locuința, în cazuri motivate de existența unor platforme industriale, puncte de lucru ale unor unități economice din localitate, așezăminte de ocrotire socială, aeroporturi, nave maritime sau fluviale, unități turistice, cultural-sportive și de agrement sau alte asemenea cazuri, în care își desfășoară activitatea solicitanții de locuințe.
Prin excepție, în cazul când se extinde cuprinderea teritorială a criteriului, solicitanții care își desfășoară activitatea în afara localității în care sunt amplasate locuințele trebuie să facă dovada că au domiciliul stabil de cel puțin un an în această localitate. Titularul cererii de locuință și ceilalți membri ai familiei acestuia – soț/soție, copii și/sau alte persoane aflate în întreținerea acestuia – trebuie să nu dețină și să nu fi deținut o altă locuință în proprietate și/sau să nu fie beneficiarul unei alte locuințe cu chirie, proprietate de stat, proprietate a unității administrativ-teritoriale sau a unității în care își desfășoară activitatea, în localitatea în care a solicitat locuință. Pentru sectoarele municipiului București această restricție se referă la locuințe care au fost sau sunt deținute în municipiu, indiferent în care sector al acestuia. Pentru locuințele realizate pe terenuri aflate în proprietatea județului această restricție se referă la locuințe care au fost sau sunt deținute în județ, indiferent în care comună, oraș și municipiu din raza administrativ teritorială a județului sunt amplasate. Cuprinderea teritorială la care se referă această cerință se va stabili de către consiliile locale/consiliile județene, cu avizul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației”, se arată în acest proiect de hotărâre.
Alte noutăți aduse de acest proiect de HG: se revizuiește punctajul pentru criteriul referitor la viabilizarea terenului, se înlocuiește criteriul referitor la regimul de înălțime cu un criteriu referitor la situația demografică la nivel de localitate, se introduc trei criterii noi privind documentația de urbanism aprobată pentru amplasamentul propus, numărul de autorizații de construire emis la nivel de localitate, amplasarea terenurilor în vecinătatea unor monumente istorice. Se va avea în vedere ca în programul de finanțare curent să se cuprindă și obiectivele de investiții incluse la finanțare în anul anterior și pentru care s-au depus documentele solicitate de ANL, dar nu s-a ajuns la faza de aprobare a indicatorilor tehnico-economice sau la faza de achiziție publică servicii de proiectare și execuție lucrări.
„Titularul cererii de locuință și ceilalți membri ai familiei acestuia – soț/soție, copii și/sau alte persoane aflate în întreținerea acestuia – trebuie să nu dețină și să nu fi deținut o altă locuință în proprietate și/sau să nu fie beneficiarul unei alte locuințe cu chirie, proprietate de stat, proprietate a unității administrativ-teritoriale sau a unității în care își desfășoară activitatea, în localitatea în care a solicitat locuință. Pentru sectoarele municipiului București această restricție se referă la locuințe care au fost sau sunt deținute în municipiu, indiferent în care sector al acestuia. Pentru locuințele realizate pe terenuri aflate în proprietatea județului această restricție se referă la locuințe care au fost sau sunt deținute în județ, indiferent în care comună, oraș și municipiu din raza administrativ teritorială a județului sunt amplasate. Cuprinderea teritorială la care se referă această cerință se va stabili de către consiliile locale/consiliile județene, cu avizul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Apoi, titularul cererii de locuință trebuie să își desfășoare activitatea*) în localitatea în care sunt amplasate locuințele. Cuprinderea teritorială la care se referă această cerință se va stabili de consiliile locale/consiliile județene, cu avizul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Se va avea în vedere posibilitatea extinderii acestei cuprinderi teritoriale și în afara localității în care s-a solicitat locuința, în cazuri motivate de existența unor platforme industriale, puncte de lucru ale unor unități economice din localitate, așezăminte de ocrotire socială, aeroporturi, nave maritime sau fluviale, unități turistice, cultural-sportive și de agrement sau alte asemenea cazuri, în care își desfășoară activitatea solicitanții de locuințe”, mai precizează Ministerul Dezvoltării.
Dragoș HOJDA