În fapt este vorba despre o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.53/2003-Codul Muncii care ar urma să aducă mai multe modificări la tot ce înseamnă program de lucru. Practic se va încerca varianta în care angajatorul să se dea după programul angajatului, mai ales după angajatul care copii mici sau alte obligații familiale.
„Pentru a încuraja flexibilitatea muncii în cazul contractelor de timp de muncă parțial angajatorii să poată stabili de comun acord cu angajații programul de lucru pe termen scurt, dar să avem și previzibilitate pentru angajați, propunem introducerea posibilității ca în contractul de muncă, în loc de repartizarea programului de muncă să se menționeze, documentul în care va fi afișat mereu programul de muncă, precum și perioada minimă de timp în care se face0 repartizarea programului este adusă la cunoștința salariatului. Flexibilitatea este importantă pentru acei salariați care au obligații familiale privind îngrijirea unor membri de familie aflați în situații speciale.
Prelungirea perioadei de compensare a orelor suplimentare ar oferi posibilitatea acumulării unui credit de timp în perioadele de vârf și menținerea contractului individual de muncă pe perioada cu activitate redusă. Pentru salariat acest lucru ar însemna păstrarea unei relații de muncă neîntrerupte de care ar beneficia atât aceasta, cât și angajatorul, care și-ar asigura personal pe perioada nedeterminată”, se arată în propunerea de lege amintită.
Maispunem doar că propunerea la care ne referim vine cu posibilitatea creării unor „conturi de timp”, în baza negocierii colective: „În cadrul acestor conturi de timp, salariații vo putea compensa orele suplimentare pe o perioadă mai lungă – 180 de zile, putând beneficia de timp liber plătit pentru o perioadă de timp mai îndelungată și neîntrerupte”.
Dragoș HOJDA