PROIECT – Scutiri la impozite pentru anumite categorii de români

Ad imageAd image

Românii care investesc în clădirile lor pentru a le consolida sau a le face mai eficiente din punct de vedere energetic ori care îşi instalează soluţii alternative de încălzire folosind surse regenerabile vor putea primi scutire de la impozitul plătit administraţiei locale, potrivit unui proiect aflat în atenția Camerei Deputaților în aceste zile.

„Am depus două proiecte de lege care vizează piaţa energetică. Vrem să încurajăm cetăţenii să-şi crească eficienţa energetică şi să investească în surse regenerabile pentru propriul consum (electric şi termic), astfel încât facturile românilor să scadă şi, totodată, să reducem amprenta de carbon pe care o exercită gospodăriile asupra mediului. De asemenea, ne dorim să consolidăm clădirile vulnerabile la cutremure. Primul proiect prevede o serie de scutiri pe care consiliile locale pot decide să le acorde proprietarilor care îşi eficientizează energetic casele sau, în cazul clădirilor cu risc seismic I sau II, le consolidează”, declară deputatul Alin Apostol, inițiatorul acestui proiect de lege.

Prin acest proiect se propune modificarea Codului fiscal în sensul introducerii posibilităţii ca administraţiile locale să acorde reducere sau chiar scutire de la plata impozitului pe clădiri pentru clădirile reabilitate, cu destinaţia de locuinţă, în cazul în care proprietarii au executat pe cheltuiala proprie lucrări pentru creşterea performanţei energetice până la primele două clase energetice.

„În România, se emit anual peste 100.000 de certificate energetice şi, de aceea, este esenţial sa avem încredere în ceea ce scrie în ele. De ce e important să fie emise pe bune? Pentru că, dacă sunt falsificate, toată lumea are de pierdut. Proprietarii pot să creadă că facturile lor vor fi mici, pentru că se încadrează în clasa energetică A, iar la final de lună să se trezească cu facturi mult mai mari decât se aşteptau. O clădire eficientizată energetic consumă mai puţină energie pentru a fi încălzită sau răcită, ceea ce se traduce la final în facturi mai mici pentru proprietari”, adaugă Alin Apostol.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu