Un proiect de ordonanță pus în dezbatere publică la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) modifică perioada de acordare a acelor tichete sociale de 250 de lei care se primesc de către pensionari și de persoanele cu venituri mici. Banii se acordă o dată la două luni.
Sprijinul material prevăzut prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 63/2022 este suportat din bugetul de stat şi din fonduri externe nerambursabile în cadrul Programului Incluziune şi demnitate socială aferent perioadei de programare 2021-2027 şi al Programului operaţional Ajutorarea persoanelor dezavantajate (POAD), cu respectarea regulilor de eligibilitate aplicabile şi în limita sumelor alocate cu această destinaţie.
„Sprijinul financiar constă în acordarea sumei de 250 lei, din 2 în două luni, pentru acoperirea unei părți din cheltuielile cu hrana (alimente și/sau mese calde) si se acordă sub forma unor tichete sociale, pe suport electronic.
Tichetele sociale, pe suport electronic, pentru achiziţionarea de produse alimentare şi/sau mese calde se acorda până la data de 31 decembrie 2022, anumitor categorii de persoane vulnerabile și familii, conform prevederilor de la art. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 63/2022. Prin prezentul act normativ se propune prelungirea măsurii pană la data de 31.12.2023, pentru acordarea a încă 6 tranșe de sprijin material în valoare nominală de 250 lei, odată la două luni, categoriilor”, se arată în OUG.
Ministerul amintit araată că valoarea suplimentării pentru perioada 01 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2023 se stabileste la suma de 3.181.200 mii lei lei, cu sursă de finanțare de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene și parțial din fonduri europene nerambursabile, respectiv din cadrul Programului Operațional Incluziune și Demnitate Socială, în suma maximă de 1.804.500 mii lei, în conformitate cu regulile de eligibilitate și normele europene și naționale aplicabile Programului Operațional Incluziune și Demnitate Socială și în conformitate cu sumele aprobate de Comisia Europeană pentru aceste tipuri de măsuri.
„Prin modificarea propusă, bugetul total aferent măsurii temporare ,,Sprijin pentru România”, se stabilește la suma de 6.281.200 mii lei, cu sursă de finanțare de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene și parțial din fonduri europene nerambursabile, respectiv din cadrul Programului Operațional Incluziune și Demnitate Socială și Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate, în suma maximă de 3.143.300 mii lei, în conformitate cu regulile de eligibilitate și normele europene și naționale aplicabile Programului Operațional Incluziune și Demnitate Socială și Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate și în conformitate cu sumele aprobate de Comisia Europeană pentru aceste tipuri de măsuri”, se arată în documentul citat.
Vor primi acești bani anul viitor pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 1500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1700 lei pentru tranșele din anul 2023, persoanele – copii și adulți -, încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1700 lei pentru tranșele din anul 2023 sau familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023.
Banii vor ajunge și la familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023, respectiv familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.
Dragoș HOJDA