Pacienţii de cancer vor fi susţinuţi în continuare prin noi acte normative. În 6 iunie a avut loc o dezbatere cu ocazia Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer, desfăşurată la Palatul Parlamentului, ocazie cu care a fost anunţată o nouă iniţiativă legislativă în favoarea supravieţuitorilor acestei maladii.
Mai exact, se dorește ca să fie recunoscute drept vechime în muncă perioadele aferente mai multor tipuri de concedii medicale, și anume perioada concediului pentru incapacitate temporară de muncă, perioada concediului pentru carantină/izolare, perioada concediului pentru maternitate, perioada concediului de risc maternal, perioada concediului pentru îngrijirea copilului bolnav sau perioada concediului pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice.
„În prezent, toate aceste tipuri de concedii medicale sunt recunoscute ca stagiu de cotizare şi, prin urmare, nu va exista niciun fel de presiune asupra bugetului de stat. Prin noua lege se face doar o corectură în raport cu ceea ce considerăm că a fost o scăpare din partea legiuitorului. Această iniţiativă se va adăuga în scurt timp unor legi deja existente în favoarea pacienţilor, și anume legea privind Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer, legea de aprobare a Planului Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului, legea privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate pentru pacienţi şi aparţinători, legea privind dreptul la uitare şi legea privind dreptul românilor la medicină personalizată”, a anunțat Senatul României.
În România avem anual 20.000 de decese ale unor bolnavi de cancer care pot fi evitate din totalul de aproape 55.000 care sunt înregistrate. Cancerul este a doua cauză pentru toate decesele înregistrate în România.
Alina Gorghiu, preşedintele Senatului, a subliniat sprijinul acordat de Senatul României pentru îmbunătăţirea legislaţiei privitoare la combaterea cancerului şi a cerut punerea în aplicare a Planului Naţional aflat în vigoare: „Lansez un apel către conducerea Ministerului Sănătăţii să elaboreze până la sfârşitul lunii iunie normele metodologice ale planului anti-cancer aprobat de Parlament anul trecut. Ar trebui să accelerăm şi să consolidăm strategii de care oamenii suferinzi au nevoie”.
Dragoș HOJDA