În perioada Postului Adormirii Maicii Domnului (1-15 august 2021), Episcopia Maramureșului și Sătmarului a lansat Proiectul Eparhial „Icoana Maicii Domnului în casa omului”, ediția a doua. Mai exact, credincioșii Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, dar și cei din alte eparhii sau din diaspora, au avut posibilitatea de a trimite online una sau mai multe fotografii reprezentând icoana Maicii Domnului care se află la loc de închinare, cinstire și prețuire în casa unde locuiesc sau la locul de muncă unde își desfășoară activitatea, fiind însoțite de numele și prenumele familiei, parohia din care fac parte și localitatea.
Potrivit informațiilor furnizate de către Episcopia Maramureșului și Sătmarului, în cele două săptămâni ale postului s-au primit peste 60 de icoane care exprimă chipul dumnezeiesc al Maicii Domnului sub diferite reprezentări și anume Platytera, Povățuitoarea sau Îndrumătoarea, Miluitoarea sau Milostiva (Eleousa), Dulcea Iubitoare (Glykophilousa), Rugătoarea (Oranta), a Patimii, Pantanassa (vindecătoare de cancer și boli), Izvorul Tămăduirii ș.a.
„ Se cuvine să mulțumim tuturor persoanelor care au trimis prin intermediul serviciilor online toate aceste icoane deosebite ce o reprezintă pe Maica Domnului; prin urmare, ei sunt parte integrantă a acestui proiect eparhial. De asemenea, am observat cu o bucurie duhovnicească faptul că Maica Domnului ocupă un rol foarte important în viața credincioșilor, a familiei, fie că este așezată acasă, spre închinare, cinstire și prețuire, fie că este la locul de muncă, într-un loc special amenajat, lângă o floare sau ștergar”, a precizat Arhid. Adrian Dobreanu, inițiatorul acestui proiect.
FOTO Episcopia Maramureșului și Sătmarului
Dragoș HOJDA