Este vorba despre o propunere legislativă pentru instituirea Programul Naţional de Scoatere din Pericol a Patrimoniului Cultural Imobil şi modificarea art.51(3 indice 1) din Legea nr.422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. În noiembrie 2021, în România existau cel puțin 801 monumente istorice în pericol de dispariție. Avem și în Baia Mare exemple, dar și în întreg județul monumente care pot dispărea în orice secundă, cum ar fi biserica veche de la Buteasa sau fostul palat episcopal din Baia Mare.
Propunerea legislativă își propune crearea unui mecanism „eficient de intervenție a statului în scopul protejării patrimoniului cultural în interes publicde reglementare a cadrului de intervenție a autorităților publice prin asigurarea unei finanțări minime necesare pentru punerea în siguranță a monumentelor istorice aflate în stare de colaps și precolaps. Mecanismul propus presupune instituirea unui concurs național prin care anual un număr de 100 de monumente, cel puțin a două monumente din fiecare județ, să beneficieze de suma necesară pentru o intervenție de urgență”. Deci vorbim doar de lucrări de punere în siguranță a acestor monumente, însă problema reabilitării lor rămâne nerezolvată.
Inițiatorii spun că „finanțarea programului se va realiza din fonduri pe care statul le încasează în prezentă de la operatorii economici care desfășoară activități în domeniul jocurilor de noroc în procent de 3% din sumele colectate la bugetul de stat, direcționat anual către Ministerul Culturii”.
Dragoș HOJDA