- Publicitate -
Ad imageAd image

PROIECT MAI – Noutăți privind înmatricularea vehiculelor. Pedepse mai aspre pentru cei care conduc fără asigurare auto

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Expirarea asigurării autovehiculelor va atrage după sine suspendarea înmatriculării acestora. Ministerul Afacerilor Interne vine cu un proiect de lege prin care se vor introduce noi obligații pentru șoferi în ceea ce privește înmatricularea vehiculelor. Potrivit acestui proiect de lege, „suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului intervine la data expirării sau, după caz, a anulării inspecției tehnice periodice și încetează la data la care vehiculul trece o nouă inspecție tehnică periodică, la data încetării valabilității asigurării obligatorii pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație, situație în care suspendarea încetează la data începerii valabilității unui nou contract de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie”.

Apoi, înregistrarea suspendării înmatriculării precum și încetarea acesteia se realizează pe baza datelor referitoare la inspecția tehnică periodică a vehiculului și a datelor referitoare la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie comunicate Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări de către Registrul Auto
Român, respectiv de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, în condiții stabilite prin protocol.

„În scopul verificării efectuării inspecției tehnice periodice a vehiculului, a încheierii asigurării obligatorii de răspundere civilă auto pentru
vehiculele înmatriculate, respectiv a valabilității acestora, poliția rutieră are drept de acces pentru consultarea Registrului național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate, în condițiile stabilite prin protocolul încheiat între Inspectoratul General al Poliției Române și Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări.

Verificarea situației înmatriculării unui vehicul, precum și motivul suspendării acesteia sunt puse la dispoziția publicului, în mod gratuit, prin accesarea unei aplicații informatice realizată și gestionată de către Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări, prin intermediul unui serviciu on-line, disponibil pe pagina proprie de internet, precum și, după caz, prin utilizarea de servicii de comunicații electronice, așa cum acestea sunt definite la art. 4 alin. (1) pct. 9 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice.

Cu ocazia realizării oricărei operațiuni privind înmatricularea unui vehicul, verificarea efectuării inspecției tehnice periodice și a asigurării obligatorii de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, respectiv a valabilității acestora, se poate face și pe cale informatică, în condițiile stabilite prin protocol încheiat între Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări și Registrul Auto Român, respectiv Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România”, se arată în proiectul de lege.

Tot în noul proiect de lege, se mai prevede că „introducerea celor două noi cazuri de radiere din evidență a vehiculelor (în cazul în care suspendarea înmatriculării vehiculului prevăzută la art. 11 alin. (43) a operat pentru o perioadă neîntreruptă de 9 luni, în cazul în care suspendarea înmatriculării vehiculului prevăzută la art. 11 alin. (45) a operat pentru o perioadă neîntreruptă de 3 ani”) are în vedere
responsabilizarea proprietarilor în ceea ce privește obligațiile pe care le au atunci când doresc să mențină în circulație autovehiculele pe care le dețin, dar și necesitatea pe care o resimt autoritățile statului de a menține o evidență actualizată a informațiilor privind vehiculele aflate în circulație”.

Nu în ultimul rând, propunerea vizează eliminarea posibilității luării măsurii tehnico-administrative constând în reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a vehiculului până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării, în cazul săvârșirii contravențiilor prevăzute de art. 37 din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie. Altfel spus, șoferii vor risca amenzi de aproape 3.000 de lei și reținerea talonului și a plăcuțelor de înmatriculare dacă vor fi depistați circulând fără poliță RCA.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu