În atenția senatorilo se află în aceste zile o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, precum și a altor acte normative.
Inițiatorii acestui proiect de lege spun că la finele lunii martie a acestui an Autoritatea Nationala pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții raporta un număr de 856.069 persoane cu dizabilități în Romania. Dintre acestea, 98,04% se aflau în îngrijirea familiei, iar 1,96% (16.756 persoane) sunt instituționalizate. Prin acest proiect se dorește în primul rand înlocuirea cuvantului „Handicap” cu dizabilitate, iar principalul argument adus de inițiatorii acestui proiect de lege este acela că „cuvantul handicap are în prezent, în limba romană, conotații peiorative”.
„Romania trebuie să schimbe tradiția de izolare a persoanelor cu dizabilități în centre rezidențiale, unde oferă cel puțin la nivel teoretic servicii integrate, cu efectui imediat al separării persoanei cu dizabilități de comunitate, si să investească în sensul includerii acestora în societate, prin intermediul centrelor de zi, centrelor respiro, locuintelor protejate, centrelor pentru accesarea cărora persoana cu dizabilități trece prin comunitate pentru a ajunge să beneficieze de serviciile oferite. Aceasta este abordarea după care am redefinit centrele existente în Legea 448 în vigoare pentru a reflecta aceasta noua paradigmă, de încurajare a includerii persoanelor cu dizabilități în comunitate, cu descurajarea oricarei forme de separare și izolare a persoanelor cu dizabilități de comunitatea din care fac, în mod natural, parte”, se arată în proiectul de lege.
Prin acest proiect se menține „ componenta rezidențială și posibilitatea de găzduire în centre pentru perioade mai mari de 30 zile pentru persoanele cu dizabilități pentru îngrijirea cărora nu există o varianta alternativă, din diverse motive de fapt (lipsa familiei, lipsa veniturilor, familia nu reuseste sa îngrijească persoana corespunzător). În plus, aceste centre vor continua să găzduiască persoanele cu dizabilități care se afla internate la data intrării în vigoare a noii legi, în considerarea faptului că situația individuală a acestor persoane cu dizabilități prezintă anumite particularități, iar dezinstituționalizarea este un proces de lungă durată care presupune parcurgerea unor etape succesive, graduale, nu schimbări radicale, rapide”, precizează inițiatorii proiectului de lege mai sus amintit.
Maramureșul figurează cu 20.327 de persoane cu dizabilități la data de 31 martie 2021. Tot prin acest proiect se propune proiect acordarea unei alocații lunare de hrană tuturor copiilor cu dizabilități, nu doar celor diagnosticați cu HIV/SIDA, respectiv majorarea cuantumului indemnizației lunare la nivelul de 100% din valoarea indicatorului social de referință (ISR) pentru adulții cu dizabilitate gravă, respectiv la 75% din ISR pentru adulții cu dizabilitate accentuată. Tot ca noutate ar fi introducerea indemnizației de handicap pentru adulții cu dizabilitate medie, la nivelul de 50% din ISR.
Dragoș HOJDA