Potrivit legii, pacientul are acces la datele medicale personale, precum și dreptul de a alege o altă persoană care să fie informată în locul său, iar acordul pacientului privind desemnarea persoanelor care pot fi informate despre starea sa de sănătate, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale se exprimă în scris, prin completarea formularului „Acordul pacientului privind comunicarea datelor medicale personale”, prevăzut în anexa nr. 5 la Ordinul ministrului sănătății nr. 1410/2016 privind aprobarea Normelor de aplicare a Legii drepturilor pacientului nr. 46/200. Acum Ministerul Sănătății vrea să schimbe aceste reguli, fiind lansat un proiect de lege în acest sens.
Mai exact, aceste informații privind istoricul medical al unui pacient vor putea fi furnizate următoarelor persoane în ordinea de mai jos menționată:
- soț supraviețuitor;
- descendenți;
- ascendenți;
colaterali (până la gradul IV inclusiv).”
Mai spunem doar că în situația în care un pacient este în imposibilitatea de a-și exprima consimțământul, regula trebuie să fie cea a comunicării datelor despre pacient rudelor/moștenitorilor acestuia, până la un anumit grad, iar excepția să fie dată de situația în care pacientul respectiv și-a exprimat dorința referitoare la păstrarea confidențialității datelor despre sănătatea sa, caz în care aceste date nu vor fi comunicate rudelor.
Dragoș HOJDA