- Publicitate -
Ad imageAd image

Proiect de lege controversat. Se cere instituirea gratuității avortului în România în anumite condiții

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Un proiect de lege controversat se află în atenția parlamentarilor. Inițiativa legislativă are în vedere garantarea dreptului la avort în condiții de siguranță. Inițiatorii susțin că „prezenta propunere legislativă vizează limitarea invocării obiecției de conștiință acesteia pentru refuzul unei proceduri medicale, în cazul în care medicii efectuează procedura în cauză în unitățile medicale din sectorul privat, cu excepția situației în care acesta nu dispune în unitățile medicale din sistemul de sănătate public de resursele necesare pentru a efectua procedura solicitată”.

„Asigurarea, în componența corpului medical al spitalelor județene și municipale a cel puțin un medic care efectuează întreruperi de sarcină la cerere este, de asemenea, esențială pentru accesul medicilor la acest drept. Prezenta propunere legislativă prevede suportarea contravalorii procedurii de întrerupere a sarcinii la cerere, din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale, atunci când sarcina a survenit în urma unui raport sexual cu privire la care s-a introdus o plângere penală pentru săvârșirea unei infracțiuni contra libertății și integrității sexuale prevăzute de Codul Penal, persoana solicitantă a procedurii nu a împlinit 18 ani, persoana solicitantă a nu realizează venituri sau primește beneficii de asistență socială și/sau după caz servicii sociale”, arată inițiatorii proiectului de lege.

Deja avem memorii depuse prin care se cere neadoptarea acestei legi. „Propunerea legislativă nu poate fi adoptată întrucât: (1) nu răspunde niciunei necesități sociale; (2) aduce atingere unor libertăți și principii fundamentale precum libertatea de exprimare, libertatea de conștiință și interzicerea discriminării; (3) este contrară obiectivului major inclus în Programul de guvernare 2021-2024, de stimulare a natalității; (4) introduce reglementări redundante și deci lipsite de sens; si (5) este contrară interesului statului de a educa și al tinerelor de a fi protejate”, arată Alianța Familiilor din România. Aceștia mai adaugă că „propunerea este contrară obiectivului major inclus în Programul de guvernare 2021-2024 de stimulare a natalității”.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu