Este vorba despre un proiect de lege (526/2022) care vrea să modifice Legea 17 din 2000 privind asistența socială a persoanelor varstnice. Proiectul a fost adoptat deja de Senat, fiind prezentat și în Camera Deputaților, care este for decizional.
„Proiectul de lege prevede reglementarea mecanismului de asigurare a cheltuielilor de finanțare a îngrijirii de lungă durată ca măsură de asistență socială pentru îngrijirea la domiciliu, în centrele de zi sau în centrele rezidențiale, acordand o importanță crescută îngrijirii la domiciliu și în centrele de zi prin stabilirea contribuției de la bugetul de stat de minim 10% din standardul minim de cost, respectarea principiului prevenției care presupune acordarea cu prioritate a îngrijirii în comunitate pentru prevenirea agravării situației de dependență și implicit prevenirea instituționalizării”, se precizează în proiectul de lege amintit.
Tot acest act normativ mai vorbește despre actualizarea unor concepte, precum „îngrijirea de lungă duratăˮ sau „beneficii socialeˮ, definirea centrului de zi de asistenţă şi recuperare sau clarificarea angajărilor de către autorităţile administraţiei publice locale a personalului de îngrijire cu timp parţial de lucru sau normă întreagă.
Potrivit documentului citat, ingrijitorii informali ar urma să primească o indemnizație egală cu jumătate din salariul de bază brut al îngrijitorului la domiciliu, potrivit Legii-cadru a salarizării. Asta ar însemna undeva la aproape 1300 de lei, fiind vorba de un program de lucru de jumătate de normă.
Dragoș HOJDA