Se știe că de foarte multe ori comportamentul avut de către unii parlamentari în plenul ședințelor sau în afara lor nu este unul care să le facă cinste. La Senat a fost înregistrat zilele trecute un proiect de lege prin care se dorește sancționarea mai aspră a parlamentarilor care au un comportament neadecvat statutului lor, acela de reprezentanți ai poporului. Mai precis, dacă acest proiect de lege va ajunge să fie publicat în Monitorul Oficial, atunci parlamentarii care se vor comporta cum nu trebuie vor fi sancționați prin reţinerea din indemnizaţia lunară brută a deputatului sau a senatorului a unei sume reprezentând diferenţa dintre aceasta şi valoarea salariului de bază minim brut pe ţara garantat în plată, pentru o perioadă de maxim trei luni.
„În ceea ce priveşte sfera sancţiunilor disciplinare, în funcţie de faptele săvârşite de către deputaţi sau senatori şi de gravitatea acestora, aceasta include, în prezent: a) atenţionarea verbală; b) chemarea la ordine; c) .retragerea cuvântului; d) îndepărtarea din sală pe durata şedinţei; e)
avertismentul scris. Pe lângă acestea, fapta deputatului sau senatorului de a încălca iegislaţia privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează Cu diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum 3 luni. De asemenea, neparticiparea la cel puţin o activitate parlamentară desfăşurată în sediul Camerei Deputaţilor sau Senatului, în cadrul programului şi ordinii de zi aprobate de Biroul
permanent, se consideră absenţă nemotivată şi are drept consecinţă reţinerea a 1% din indemnizaţia lunară brută a deputatului sau a senatorului”, se arată în Expunerea de motive la acest proiect de lege.
Inițiatorii acestei propuneri legislative spun că se dorește de fapt modificarea şi completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al
senatorilor, cu modificările şi completările ulterioare, „care prevede completarea art. 52 în sensul includerii în sfera sancţiunilor disciplinare mai drastice (alături de avertismentul scris), ‘pentru care sunt prevăzute competenţa comisiilor de diciplină şi sesizarea calificată (art. 53 alin. 3), a sancţiunii constând în „reţinerea din indemnizaţiâ lunară brut ă a deputatului sau a senatorului a unei sume reprezentând diferenţa dintre aceasta şi valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, pentru o perioadă de maxim trei luni”.
Dragoș HOJDA