Semnal de alarmă tras de Asociația Farmaciilor Independente Ethica cu privire la faptul că statul român refuză să plătească vaccinurile gripale eliberate de farmacii. Am cerut o situație legată de județul Maramureș pe care o vom publica când o vom primi. Cei de la AFIE spun că în plin sezon gripal, autorităţile resping la plată facturile emise de farmacii pentru vaccinurile care au fost deja eliberate populaţiei încă din luna noiembrie.
„Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica condamnă statul român pentru folosirea farmaciilor drept unităţi de creditare pentru medicamentele eliberate populaţiei – în continuare există întârzieri majore în decontarea medicamentelor compensate şi gratuite furnizate pacienţilor, iar pentru vaccinurile gripale eliberate nu există în acest moment fonduri.
Asociaţia a salutat decizia autorităţilor de a oferi posibilitatea prescrierii şi eliberării anumitor vaccinuri pe reţete compensate sau gratuite, fiind considerat un pas important pentru a spori protejarea populaţiei prin imunizare. Farmaciile au realizat astfel toate demersurile pentru a se aproviziona corespunzător şi a răspunde solicitărilor pacienţilor prin furnizarea vaccinurilor gripale prescrise, sub prezumţia că sumele aferente acestor vaccinuri eliberate vor fi decontate în decurs de 60 de zile.
În ultimele zile, anumite case de asigurări de sănătate judeţene au transmis solicitări către farmaciile comunitare ca acestea să storneze facturile emise deja pentru vaccinurile gripale eliberate, motivând acest lucru din lipsa fondurilor necesare pentru plata acestor medicamente imunologice. Alte case de asigurări de sănătate judeţene au informat farmaciile că facturile emise de acestea pentru vaccinurile gripale eliberate sunt respinse la plată, din acelaşi motiv. Între timp, reprezentanţii Guvernului declară că nu vor exista sincope în decontarea medicamentelor eliberate populaţiei”, arată AFIE.
„Suntem într-o situaţie absurdă în care farmaciile comunitare creditează statul român pentru vaccinurile eliberate populaţiei, fără dobândă şi fără penalităţi pentru întârziere, într-o situaţie şi aşa dramatică pentru sistemul farmaceutic grav pus în încercare în ultimii ani. Noi am făcut toate eforturile din partea noastră pentru a susţine iniţiativa statului privind vaccinarea şi am făcut aprovizionare peste necesarul estimat şi istoricul din anii precedenţi, tocmai pentru a fi stocuri suficiente şi a pune la dispoziţia pacienţilor produsele pentru imunizare. Din păcate pe viitor nu cred că vom mai putea face asta dacă ne aflăm deja în imposibilităţi de plată tot mai dese. Furnizorii trebuie plătiţi, nu există varianta din partea farmaciilor de a nu achita. Pacientul este cel care trebuie să aibă acces facil şi neîngrădit la medicamente. Ori eforturile noastre în acest sens sunt vădit în zadar în situaţia actuală şi scutură din temelie lanţul de aprovizionare”, a declarat farmacist Anda Vîja, purtător de cuvânt al Asociaţiei Farmaciilor Independente Ethica.
Acesta a mai menționat: „”Cum poate farmacistul, care a realizat eforturi pentru a se aproviziona, pentru a furniza pacienţilor medicamentele şi vaccinurile care să le protejeze sănătatea, să mai aibă încredere că autorităţile vor respecta activitatea depusă de către acesta şi vor aloca fondurile care pe drept sunt menite farmaciei? Cum putem să furnizăm în continuare asistenţă farmaceutică populaţiei, dacă statul român nu susţine farmaciile, ci dimpotrivă, găseşte motive pentru a nu deconta sumele atât de necesare funcţionării unei farmacii?”.
Problema e cu atât mai gravă cu cât o parte din farmaciile independente se află deja în blocaj financiar din partea distribuitorilor angro, fără a se putea aproviziona cu medicamente, cu efecte resimţite de pacienţi, care nu mai pot avea acces la terapie. Cu precizarea că situaţia va continua să se agraveze dacă reprezentanţii Guvernului nu conştientizează că este necesar ca farmaciile comunitare să funcţioneze în integralitate în perioada următoare şi să furnizeze medicamentele necesare pacienţilor.
Dragoș HOJDA