PROBLEME GUNOI SIGHET – Ce spune Primăria despre decizia instanței clujene

Ad imageAd image

Maramureșul are încă o problemă nerezolvată – cea a deșeurilor. Încă nu avem un depozit funcțional la Fărcașa, iar acum toate deșeurile din județ le ducem la alții, pe bani mulți. Recent Curtea de Apel Cluj a decis că gunoaiele de la Teplița trebuie duse de acolo în termen de 30 de zile, ceea ce este imposibil din toate punctele de vedere. Însă Primăria Sighet spune că nu vor fi probleme cu colectarea deșeurilor la nivel de municipiu.

„După închiderea în SITU a gropii de gunoi de la Sighet, ne-am aflat în imposibilitatea transportării deșeurilor către un depozit autorizat, cel de la Fărcașa nefiind finalizat nici până în ziua de azi. Consiliul Local Sighet, în anul 2017, a atribuit un teren în zona fostei gropi de gunoi către operatorul Herodot, cu destinația platformă temporară pentru stocarea deșeurilor. În anul 2020 Curtea de Apel Cluj, în urma probelor administrate, a reținut că platforma de la Sighetu Marmației este de fapt un depozit neconform, care nu respectă în primul rând delimitarea zonelor de protecție sanitară. După această decizie am transportat deșeurile la diverse depozite autorizate din țară la tarife deloc ieftine, care a dus la majorarea substanțială a tarifelor către populație. In ultimul dosar deschis de către cetățenii care locuiesc în zona fostei gropi de gunoi Primăria și Consiliul Local nu au fost parte.

Din informații, acest dosar a vizat anularea unei adrese din anul 2021 a Agenției pentru Protecția Mediului Maramureș, adresă care impunea obligația operatorului de salubrizare să transporte deșeurile de pe platforma temporară de la Sighet la o Instalație de Tratare Mecano Biologică până la data de 15 februarie 2024. Hotărârea Curții de Apel Cluj nu este încă motivată, dar la fond s-a dispus anularea adresei APM și obligarea acesteia la emiterea unui nou act administrativ prin care să impună operatorului ca în termen de 30 de zile de la emiterea actului să transporte deșeurile de pe platforma temporară.

Îmi este greu să cred că toate deșeurile din zona Maramureșului Istoric care au fost stocate în perioada 2017 – 2020 pe platforma temporară de la Sighet vor putea fi transportate în 30 de zile. Și unde? Atâta vreme cât depozitul de la Fărcașa nu este operațional, iar nicio Stație de Tratare Mecano-Biologică din tară nu a avizat favorabil cererea Herodot de relocare a deșeurilor. Precizez că serviciul de salubrizare din Sighet nu va fi afectat de această decizie, la acest moment având încheiate contracte de delegare a serviciilor de transport, depozitare, sortare și tratare mecano biologică”, a declarat, pentru ziarmm.ro, primarul Vasile Moldovan.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu