PROBLEME – Extinderea Parcului Național Munții Rodnei afectează terenurile moiseienilor

Ad imageAd image
Moisei

Eventuala extindere a Parcului Național Munții Rodnei va afecta cu siguranță terenurile deținute de moiseieni în zonele vizate. Semnalul de alarmă a fost tras de către conducerea Primăriei Moisei, care a transmis o adresă Ministerului Mediului. Limitele propuse pentru Parcul Național Munții Rodnei și SIT-urile Natura 2000 care fac parte administrativ din comuna Moisei nu corespund în unele zone cu limitele Parcului Național Munții Rodnei. O spune Primăria Moisei, care atrage atenția asupra faptului că o extindere a Parcului Național Munții Rodnei ar afecta terenurile unor moiseieni care au obținut fonduri APIA de pe urma acestor terenuri.

„În conmformitate cu HG 230/2003, actualizată și corectată conform realităților din teren, a documentelor și înscrisurilor, limitele Parcului Național Munții Rodnei se întind din Vârful Măgura Mare (1599,2 m) spre interfluviul de Vest a Bazinului Hidrografic Valea lui Stepan până la ieșirea acestuia din Fondul Forestier, limita Parcului Național Munții Rodnei al ROSCI 0125 Munții Rodnei și al ROSPA 0085 Munții Rodnei, limita se îndreaptă spre Est urmând limita Fondului Forestier traversând Valea Izvorul Dragos și Valea Hotarului. Vă aducem la cunoștință că actuala limită a Parcului Național Munții Rodnei și SIT Natura 2000 propusă spre aprobare sub formă de proiect de hotărâre a Guvernului României se suprapune în unele locuri pe suprafețele de teren aparținând unor locuitori ai Comunei Moisei, a căror terenuri nu au fost incluse niciodată în limitele Parcului Național Munții Rodnei sau SIT Natura 2000 sau sunt terenuri agricole sau fac parte din intravilanul comunei Moisei”, se arată în adresa transmisă Ministerului Mediului de autoritățile locale din Moisei.

Cel puțin 10 proprietari de terenuri au fost identificați de administrația locală care ar avea de suferit de pe urma extinderii Parcului Național. Proprietarii acestor terenuri au obținut subvenții europene pentru aceste terenuri.

„Din totalul de 3300 HA Rezervație Științifică, 2000 HA sunt proprietatea UAT Moisei, 1360 HA Fond forestier și 650 Pășune Alpină și pe această suprafață nu s-au primit compensații în bani, nici acceptul de pășunat. Din această cauză crescătorii de animale din Moisei sunt nevoiți să cumpere pășune din alte județe. Solicităm revenirea la vechea limită a Parcului Național Munții Rodnei și SIT Natura 2000, iar terenurile proprietarilor amintiți să nu fie incluse în limitele Ariilor Protejate, în caz contrar proprietarii urmând să deschidă litigii de care instituțiile publice nu au nevoie”, spune primarul Grigore Tomoiagă.
Consiliul Local Moisei este decis să respingă avizarea extinderii Ariilor Protejate pe raza UAT Moisei.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu