Mierea de albine se pare că anul acesta va fi mai scumpă. Temperaturile din primele luni ale anului au cam dat peste cap planurile apicultorilor, care speră totuși că vremea își va reveni și albinele vor putea face treabă bună.
„Ne punem speranța în bunul Dumnezeu în fiecare primăvară. În Câmpiile de Vest rapița urmează să înflorească și se va putea valorifica întrucât nu au produs pagube însemnate inghețurile de săptămâna trecută. Pentru salcâm este incă prematur să facem prognoze dar sperăm să nu vină un nou val de îngheț săptămânile următoare. Una peste alta, în acest moment apicultorii își pun nădejdea într-un an bun apicol.
Marea problemă pentru apicultori o reprezintă în continuare derogările la tratamentele cu pesticide interzise în intreaga Uniune Europeană din 2013 (neonicotinoidele). Și în acest an Ministerul Agriculturii a permis utilizarea acestor otrăvuri deosebit de toxice pentru albine dar și pentru omul care consumă respectivele cereale, cu toate că Curtea Europeană s-a pronunțat cu privire la ilegalitatea acestor derogări. Prețul mierii din România rămâne în continuare scăzut din cauza alterării pieței de miere cu produse contrafăcute din China. Ați văzut scandalul, la nivelul întregii Europe este o problemă. Procesatorii ambalează și pun pe piață miere adulterată la prețuri de dumping, motiv pentru care apicultorul rămâne cu stocurile de miere calitate extra si cu buzele crepate de vânt….”, a declarat, pentru ziarmm.ro, Mircea Ciocan, președintele Federației Asociațiilor Apicole din România ROMAPIS.
Dragoș HOJDA