- Publicitate -
Ad imageAd image

PRO ȘI CONTRA – TVA redus la 5% pentru lemnul de foc

Ad imageAd image
Ad imageAd image

În atenția parlamentarilor se află un proiect de lege care vizează reducerea TVA pentru lemnul de foc de la 19% la 5%. Din Expunerea de Motive la acest proiect aflăm că în acest moment comercializarea masei lemnoase cu destinatia lemn de foe, cu prioritate, către populație, este reglementată, în principal, prin Codul Silvic (Legea nr. 197/2020) si prin legislatia secundară, precum RegulamentuI de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate public.

„În România, conform datelor Institutului Național pentru Statistică, lemnul de foe este principala sursă de încălzire pentru majoritatea populației. Numărul gospodăriilor care utilizează lemnul de foc ca mijioc de încălzire este de peste 3,5 milioane, reprezentând peste 45,71%, din totalul gospodăriilor înregistrate la nivel național. În ceea ce privește mediul rural, numărul locuințelor care utilizează lemnul de foc drept mijioc de încălzire este de peste 2,773 milioane, ceea ce reprezintă peste 85% din totalul locuințelor înregistrate în mediul rural, unde cei mai mulți sunt pensionari și persoane cu venituri mici. Pentru o gospodărie estimată la 70 mp locuibil, necesarul de lemn de foc pentru 5 luni de iarnă este de aproximativ 10-12 metri/steri. Un metru ster fiind în jur de 230 lei. Costul pentru obținerea unei gigacalorii folosind lemnul de foc variază între 200 și 349 lei, în timp ce costul pentru gaz metan este între 169,3 – 178,7 lei, în situația unor instalații pentru obținerea energiei termice utilizate, în general, de către populație”, se arată în expunerea de motive la proiectul de lege amintit.

Inițiatorii acestei inițiative legislative susțin că prețul lemnului de foc este influențat de operațiunile de tăiere, de prelucrare, de transport, de depozitare, precum și de alte elemente preeum specia, gradul de uscare etc.

Date fiind toate acestea, se consideră că, în interesul și beneficiul consumatorului final – populația – pentru dezvoltarea pieței și concurenței pe piața lemnului de foc sunt necesare, concomitent cu măsuri pentru dezvoltarea/diversificarea ofertei, economisirea lemnului de foc, printr-o folosire la un randament superior a acestei resurse regenerabile, și adoptarea măsurilor de scădere a prețului către populație prin reducerea TVA de la 19 % la 5 %. În cazul Directiei Silvice Maramureș, prețurile de valorificare variază între 41,65 lei/mc cu TVA și 200 lei /mc cu TVA.

Parlamentarii și-ar dori, în plus, un act normativ prin care valoarea TVA achitată de populație pentru lemnul de foc achiziționat pentru încălzirea locuinței să fie returnată de către Stat prin ANAF în baza bonului fiscal și a avizului de însoțire prin care persoana fizică dovedește proveniența lemnului. Prin această măsură oamenii își recuperează contravaloarea TVA-ului achitat (fie în bani, fie prin compensarea impozitelor pe proprietăți sau autoturism), lemnul de foc se vinde la un preț mai mic, statul scoate la suprafață evaziunea din domeniul lemnului, este eliminată concurența neloială (ce se produce prin eludarea achitării TVA, taxe și impozite către bugetui de stat) – bonul fiscal se predă la ANAF pentru a recupera valoarea TVA, este combătut fenomenul tăierilor ilegale – pentru a recupera TVA – avizul este oprit de persoana fizică și predat la ANAF, astfel nu mai este posibil să fie realizate mai multe transporturi cu același aviz.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu