Primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa, cere autorităţilor reanalizarea modului în care se impun restricţiile pentru limitarea răspândirii virusului SARS-COV-2, astfel încât să fie luat în calcul şi numărul de teste efectuate. Și Emil Boc, primarul Clujului, ceruse în urmă cu două zile o soluție similară, ambii edili fiind revoltați că actualul algoritm premiază practic județele și localitățile unde se fac puține teste, în timp ce în orașele Alba și Cluj se testează mult peste medie.
Primarul din Alba Iulia cere ca în localităţile în care se realizează un număr mare de teste, scenariul roşu să fie impus de la incidenţa de 5 la mie, nu de la 3 la mie, cât este în prezent, potrivit Agerpres.
„Am ajuns în situaţia hilară în care ‘premiem’ cu multă relaxare judeţele care nu testează populaţia şi ţinem în scenarii roşii judeţele în care autorităţile îşi fac treaba şi testează masiv. Alba Iulia, oraş în care autorităţile sanitare au înţeles că prin testarea în masă se poate limita răspândirea acestui virus, este aproape mereu în scenariul roşu. Şi asta pentru că autorităţile sanitare îşi fac treaba, iar cetăţenii sunt responsabili şi aleg să se testeze la primele semne de boală. În loc să se analizeze toate aceste date cu luciditate şi să se introducă în analiză şi numărul de teste, Alba Iulia este ţinută mereu cu sabia carantinării deasupra capului şi într-un scenariu roşu continuu care nu este calculat cu aceleaşi unităţi de măsură în întreaga ţară”, afirmă Pleşa într-un comunicat de presă transmis sâmbătă.
El susţine că impactul asupra afacerilor locale, în special cele din turism şi alimentaţie publică, este dezastruos şi afectează câteva mii de oameni. „Sunt mici antreprenori, angajaţi din industria HoReCa şi familiile lor”, spune Gabriel Pleşa.
Edilul a menţionat că a avut mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai industriei HoReCa, concluzia fiind că oamenii sunt „sufocaţi” de criza generată de pandemie şi mulţi au datorii acumulate sau sunt chiar în situaţia de a-şi închide afacerea.
Joi, Emil Boc, primarul Clujului, a criticat și el modul în care se calculează incidenta cazurilor de coronavirus, una care ține municipiul Cluj-Napoca în scenariul roșu, adică cu restaurantele, cafenelele, instituțiile de cultură etc, închise, și cu majoritatea elevilor obligați să stea departe de școli.
”Pur și simplu incorectitudinea criteriilor de la nivel național omoară economia Clujului. Acum o spun cu responsabilitate maximă. Am atras atenția de atâtea ori, dar din nefericire nimic nu se întâmplă. Acum am ajuns cu cuțitul la os. Pur și simplu sectoare importante ale economiei clujene sunt puse la pământ datorită faptului că nu se ponderează rata de incidență cu numărul de teste. Încă o dată și a suta mia oară spun că nu e tot una să calculezi o rată de incidență la 2.000 de teste, sau să calculezi la 300 de teste, cum fac alții. De asemenea, dăm o lovitură copiilor din clasele a opta și a douăsprezecea, care la Cluj nu pot merge la școală, sunt din ani terminali și e destinul lor în joc, pentru că din nou aceste criterii nu ponderează cu numărul de teste. Corect ar fi să se calculeze rata de incidență din numărul de teste care se fac. Acum am ajuns victima propriului succes, prin faptul că la Cluj sunt oameni mai bine înstăriți financiar și merg și își fac teste. Eu am fost susținătorul testării. Testarea și respectarea regulilor sunt soluția ideală de a ieși din această pandemie, dar, să aplici mecanic niște indici fără să ții cont că în unele părți se testează, mai puțin mi se pare greșit”, a declarat Emil Boc.
Foto FB Gabriel Pleșa