Primarul orașului Șomcuta Mare, Gheorghe Buda, a făcut câteva precizări despre noua platforma temporară de gunoi care urmează a fi amplasată în localitatea pe care o conduce.
Printre altele, acesta spune că, având în vedere amplasamentul și distanțele față de localități, nu sunt elemente care să ridice probleme din punct de vedere al poluării sau al mirosurilor neplăcute.
”Consiliul Județean Maramureș a dezbătut în ședința de astăzi aspecte legate de gestionarea deșeurilor în județul Maramureș, având în vedere faptul că până în prezent nu s-au finalizat lucrările la Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor, precum și faptul că, începând din luna februarie, firma de salubrizare Drusal SA nu va mai depozita deșeuri la Satu Nou de Jos.
Șomcuta Mare este una dintre localitățile în care s-a făcut o analiză privind posibilitatea de amenajare a unui depozit temporar care să preia deșeurile din zona de sud a județului. La finalul lunii decembrie a anului trecut, o scrisoare de intenție a Consiliului Județean fost transmisă către administrația Șomcuta Mare. Consiliului Local și-a dat acordul de principiu (cu unanimitate de voturi) privind oportunitatea realizării unei astfel de investiții, în zona periferică a orașului.
Pentru amenajarea unei platforme destinate depozitării temporare a deșeurilor din zona de sud a județului, CJ a solicitat o suprafață de 3 hectare plus cale de acces la teren. Pe raza Unității Administrativ-Teritoriale (UAT) Șomcuta Mare există o suprafață de teren, în zona „Pășunea Tăietură”, care corespunde normelor necesare pentru o astfel de amenajare. Terenul este amplasat la o distanță de 705 metri de drumul județean care face legătura între Șomcuta Mare (pe str. Mireșului) și comuna Mireșu Mare. În ceea ce privește distanța față de ultima locuință de pe raza UAT Șomcuta Mare, acesta este de 1,29 km, distanța față de prima locuință din Iadăra este de 2,6 km, iar față de prima locuință din Fersig este de 4,25 km.
De asemenea, distanța, în linie dreaptă, de la teren și până la drumul național (DN 1C) este de 2,6 km. În prezent, terenul are aspectul unui hău adânc de aproximativ 15 metri. Având în vedere amplasamentul și distanțele față de localități, nu sunt elemente care să ridice probleme din punct de vedere al poluării, al mirosurilor neplăcute etc. Se poate face o comparație cu depozitul de la Satu Nou, amplasat în apropierea târgului auto (cei care frecventează târgul nu știu să se fi plâns vreodată din cauza mirosului de la groapa de gunoi din vecinătate).
Ce presupune investiția? În ceea ce privește protecția pentru pânza freatică, investiția presupune amenajarea unei platforme cu strat protector. Straturi de argilă, folie, sort, folie etc sunt doar câteva dintre elementele care vor sta la baza platformei, iar în partea laterală va fi amenajată un bazin videnjabil, betonat, pentru preluarea levigatului. Depozitul temporar de deșeuri va fi împrejmuit.
Accesul spre depozit se va face dinspre drumul județean care face legătura între Șomcuta Mare și Mireșu Mare. Astfel, beneficiarul, Consiliul Județean, va investi pentru amenajarea unui drum cu două benzi, lățimea totală a drumului fiind de 6 metri. După trei ani, investiția rămâne în administrarea UAT Șomcuta Mare și putem accesa fonduri europene pe proiecte pentru un punct de valorificare al deșeurilor din toată zona Chioar, așa cum se practică în toată lumea civilizată. De asemenea, după expirarea autorizației de mediu (de max. 3 ani) pentru depozitul temporar de deșeuri, zona va fi ecologizată.
Sunt responsabil pentru sănătatea populației. Îmi pasă de sănătatea populației. Aici trăiesc și eu și familia mea, copiii și nepoții și nu aș lua niciodată o decizie care să expună la pericol de îmbolnăvire pe oricare cetățean din UAT Șomcuta. Subliniez însă faptul că dacă în 2008, Șomcuta Mare a renunțat la o astfel de investiție de teamă să nu aibă de pierdut, să nu alunge posibilii agenți economici care și-ar fi dorit poziționarea afacerilor în zona noastră, timpul a dovedit că decizia a fost greșită. Acesta este doar unul dintre argumentele care m-au determinat să analizez scrisoarea de intenție transmisă de CJ și să o supun dezbaterii Consiliului Local.
Dacă investiția se încadrează în normele de mediu, nu reprezintă pericol pentru sănătatea populației, nu cred că avem alt argument. Și eu mi-aș dori mari investiții care să se dezvolte în Șomcuta Mare și care să preia forța de muncă din toată zona Chioarului, dar până acum, nu tare am fost pe placul marilor investitori”, afirmă primarul Gheorghe Buda, într-o postare publicată pe Facebook.
Vlad HERMAN
S-a votat: Consiliul Județean Maramureș cere CL Șomcuta Mare terenul pentru platforma de gunoi