Primarul din Desești și firma de suflet a lui Bohotici reabilitează drumuri evitând prevederile Legii achizițiilor publice

La Desești, de ceva timp, contractele de reabilitare a drumurilor sunt câștigate, invariabil, de același constructor, firma Servcontech. Pentru ca acest lucru să se întâmple, primarul Bohotici are grijă să evite unele prevederi legale, mai exact Legea achizițiilor publice. Aceasta prevede că în cazul contractelor de lucrări în cuantum de peste 300.000 lei trebuie să existe cel puțin trei oferte.

La Desești, în schimb,  cineva are grijă să nu existe astfel de contracte ”mari”, decât rareori, după principiul ”decât un contract mare, dar cu trei ofertanți, mai bine mai multe contracte mai mici, dar cu un singur ofertant”, preferabil o firmă de casă. Ca atare, contractele mari sunt divizate în mai multe contracte mici, pe care le câștiga același constructor, firma Servcontech.

Miracol în lumea achizițiilor publice: La Desești nu prea există contracte de reabilitare drumuri care să atingă plafonul de 300 000 lei. Dar există Servcontech 

Nu cred că se îndoiește cineva: nu este o întâmplare că, la Desești, același constructor câștigă contractele de reabilitare drumuri fără să aibă concurență. De fapt, concurența nu există, la fel cum nu există caiet de sarcini aferent lucrărilor. Nu există concurență pentru că primarul Bohotici are grijă să creeze cadrul ce favorizează firma de suflet a Primăriei, respectiv Servcontech. E legal ce face Bohotici?

Specialistul în achiziții publice consultat de noi ne-a transmis că Primăria Desești încalcă deliberat prevederile articolului 7, aliniatul 7, din Legea 98/2016, privind achizițiile publice. Mai jos extras din lege…

Ca să fenteze legea, Primăria din Desești divizează contractul de reabilitare drumuri scos la licitație în mai multe contracte, ca să evite atingerea plafonului de 300.000 lei fără TVA; astfel, evită situația în care, pentru a selecta un constructor, să fie obligată de lege să aleagă dintre ofertele a trei astfel de constructori interesați să reabiliteze drumurile din comună cea mai bună ofertă.

Ați ghicit, ca atare, se cere doar de la Servcontech, firma de suflet. Mai sus, am extras din SEAP și am semnalat contractele adjudecate, în 2023, de această firmă. Veți observa că, din totalul de 7 astfel de contracte adjudecate, anul trecut, de firma menționată, 6 sunt sub plafon, doar unul este peste plafonul de 300.000. În 2023, această firmă a încasat 580.000 lei din bugetul Primăriei Desești.

Anul acesta, tot pentru aceasta firmă, Bohotici a atribuit deja două contracte, în valoare cumulată de 310.000 lei. Daca ar fi atribuit unul singur, ce ar fi sărit de 300.000 lei, deoarece sunt aceleași lucrări și, mai mult, se adresează aceleiași piețe de profil, ar fi trebuit sa consulte minim 3 operatori economici! Dar, am stabilit principiul de bază: la Desești drumuri face doar Servcontech.

În 2022, din cele trei contracte de la Desești, firma Servcontech a  contabilizat încasări în valoare de 885.000 lei.

Dacă ne uităm la situația financiară a firmei Servcontech, constatăm că principalul său finanțator pare a fi Primăria Desești.

În 2023, cifra de afaceri a Servcontech a fost 841.456 lei. De la Desești, au venit peste 580.000 de lei.

În 2022, cifra de afaceri a fost peste 2 milioane. Aproape jumătate din sumă a venit de la Desești.

Credem că lucrurile sunt clare. Când această firmă și drumurile din Desești s-au întâlnit, zici că a fost semn divin…

Din nou, cele descrise mai sus nu reprezintă ilegalități. Avem de-a face cu o certă favorizare a unei firme, cu eludarea deliberată, activă, a Legii achizițiilor publice și, în mod cert, cu o extraordinară lipsă de transparență în atribuirea de contracte din bani publici.

Și nu sunt singurele decizii ce trezesc suspiciuni ale primarului Bohotici.

La Desești se atribuie contracte pentru lucrări de reabilitare drumuri fără să existe caiet de sarcini! De unde a știut constructorul ce trebuie să lucreze?

Am consultat un specialist în achiziții publice, găsindu-ne în imposibilitatea de a identifica necesarele caiete de sarcini ce însoțesc anunțurile de licitație. Acesta a studiat problema și ne-a dat următoarea interpretare la starea de fapt construită de Bohotici, în contextul reabilitării drumurilor din comună.

Pare că la Desești avem de-a face cu achiziții fictive deoarece se încalcă principiile transparenței și principiul tratamentului egal! Analizând achizițiile firmei care a reabilitat drumurile din Desești, constatăm că nu există caiet de sarcini, care sa descrie lucrările care se vor face… Firma a ofertat lucrările fără să știe care sunt acestea și a ”nimerit prețul corect”, cum s-ar zice. De aici se naște întrebarea – cum au putut oferta un preț corect dat fiind că nu a existat un caiet de sarcini, care să descrie lucrările ce trebuiau executate?!…”

Astfel de atribuiri de contracte încalcă scopul Legii achizițiilor în sine și anume acela de a achiziționa bunuri, servicii și lucrări în condiții de eficiență economică! Mai mult, surse de la nivelul Primăriei ne transmit că Primăria nu a publicat niciodată planurile achiziției în SEAP! Aceasta reprezintă încă o încălcare a principiului transparenței!

Aproape ai zice – ceea ce nu prea îndrăznim să facem – că avem de-am face cu un mic grup infracțional organizat, preocupat să își atribuie, fără complicații, niște contracte din bani publici, sub pretextul că reabilitează drumurile din localitate. Sau că ar construi un sediu nou de Primărie…

Pentru asta, nu face anunțuri publice – ca să nu vină și alții, neaveniți, ce nu fac parte din grupul… atent-organizat și ar putea strica șmenurile inteligent făcute – și nu respectă prevederile legale, fără ca asta să pară că le tulbură somnul.

Viorel Sabău

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu