- Publicitate -
Ad imageAd image

PREȚUIEȘTE LIBERTATEA – CNSAS arată cum tinerii rebeli erau reținuți în comunism pentru hainele pe care le purtau

Ad imageAd image
Au fost perioade în România (chiar dacă acum e greu de crezut așa ceva) în care să asculți muzica pe care o vrei era o mare problemă. La fel, să porți hainele cu numele formațiilor occidentale te trimiteau după gratii. O perioadă în care aveai mari probleme, nu doar cu lumea din jur, care te vedea un parazit, un satanist sau un om fără viitor, ci și cu autoritățile. Ajungeai să faci detenție fiindcă purtai tricouri sau geci cu formațiile tale preferate, inscripționate cu fel de fel de mesaje, considerate „occidentale”. Și erai turnat șla Securitate de nici nu te gândeai cine. Îți putea fi chiar prieten, vecin, om care a fost la tine în casă și a mâncat la aceeași masă cu tine.
Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a publicat, pe pagina sa de facebook, câteva fotografii făcute în perioada comunistă, în care apar tineri care sunt aduși la poliție din simplul motiv că nu erau îmbrăcați conform vremii.
„Vara s-a sfârșit, Electric Castle, UNTOLD și cam toate marile festivaluri s-au dus şi ele, cu atmosfera lor vibrantă. Amintirile, însă, rămân, iar bucuria de a-ţi vedea artiştii preferaţi, serile cu prietenii, răsăriturile de august şi starea de libertate pură îţi vor rămâne în suflet. Te-ai gândit vreodată cât de privilegiat eşti pentru că poţi cânta împreună cu trupele tale favorite? Ştiai că au fost perioade în istoria noastră în care puteai fi cercetat pentru preferinţele tale muzicale şi că un tricou cu Metallica, Queen sau AC/DC te putea duce în faţa unui ofiţer de Securitate?
Astăzi vrem să-ți arătăm câteva imagini cu tineri din Bucureşti, care au fost reţinuţi la finele anilor ’80 pentru atitudinea lor rebelă şi pentru că purtau haine pe care inscripţionaseră numele formaţiilor pe care le ascultau. Să nu uităm nicicând să preţuim libertatea!”, este mesajul CNSAS.
Așteptăm băimărenii să ne spună, prin mesaje, cum își amintesc ei aceste perioade, cum era atunci, unde se asculta rock pe ascuns și alte detalii care pentru tinerii din ziua de azi sunt greu de imaginat.
FOTO CNSAS/facebook
Dragoș HOJDA
Distribuie articolul
Adaugă un comentariu