- Publicitate -
Ad imageAd image

Presedintele Traian Basescu anunta ca a promulgat legea micii reforme

Ad imageAd image

Presedintele Traian Basescu a anuntat, luni, ca a promulgat legea privind accelerarea judecarii proceselor, asa numita lege a micii reforme.

„Am promulgat o lege extrem de importanta (…). Dupa opinia mea, este la fel de importanta pentru etapa actuala ca si Codurile care vor intra in vigoare ceva mai tarziu, la sfarsitul anului viitor. Aceasta lege este de natura sa raspunda in primul rand exigentelor romanilor, ca procesele sa se judece mai repede si, zic eu, si mai bine”, a afirmat seful statului.

El a spus ca un elemente de noutate in ceea ce priveste abordarea pe care justitia o va avea dupa intrarea in vigoare a acestei legi il constituie extinderea numarul structurilor sau persoanelor care pot face recurs in interesul legii.

” O data cu intrarea in vigoare a acestei legi, recurs in interesul legii poate declansa Avocatul Poporului, precum si Colegiul de Conducere al inaltei Curti de Casatie si Justitie. De asemenea, pentru judecarea recursurilor in interesul legii, se creaza un complet specializat in asa fel incat aceste recursuri sa poata fi rapid judecate si deciziile luate”, a spus Basescu.

In acelasi timp, seful statului a adaugat ca legea prevede crearea unui complet specializat in care sunt precis desemnate persoanele, printre care si 14 judecatori care sa faca parte din sectia care judeca acel tip de procese penale sau civile.

O alta prevedere extrem de importanta, prezentata de Traian Basescu, este ca judecatoriilor li se atribuie competenta de a judeca orice proces care implica daune sau plati pana la maxim 2.000 de lei.

Seful statului a precizat ca noua lege reglementeaza cazurile in care se poate stramuta solicita stramutarea procesului, adaugand ca, in momentul de fata, pentru prelungirea judecatii sunt parti in proces care cer stramutarea si „plimba procesul prin toata tara”.

„Noua lege reglementeaza cand, cum si unde pot fi stramutate procesele. De asemenea, prin noua lege, se reglementeaza posibilitatea comunicarii actelor de procedura, celebrele citatii. in momentul de fata, partile nu mai pot sa reclame ca nu au fost in cunostinta de cauza, daca au fost in sala, cand judecatorul a anuntat noul termen. De asemenea, daca doar una din parti a avut avocatul in sala, se considera indeplinita procedura si daca avocatul uneia din parti instiinteaza avocatul celeilalte parti”, a sustinut presedintele.

El a spus ca tot noua lege face o extindere a intelesului notiunii de „termen in cunostinta”, subliniind ca, pentru tergiversarea proceselor, foarte multi inculpati, reclamanti sau foarte multe parti in proces schimbau avocatul si cereau termen pentru noul aparator sa ia la cunostinta de termen.

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu