Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, a efectuat o vizită în Germania, unde a văzut modul în care sunt gestionate deșeurile, dar și cum sunt transformate apoi în energie.
”Pentru a învăța cât mai multe lucruri aplicate în ceea ce privește gestionarea modernă a deșeurilor, am vizitat uzina MHKW Rothensee din Magdeburg, Germania.
Am discutat cu directorul MHKW, Rolf Oesterhoff, și cu directorul EEW, Frank Paasche, despre modul în care sunt gestionate deșeurile și transformate ulterior în energie. Aici, se produc 45-57 MWh curent electric și 70 MWh agent termic.
Uzina MHKW Rothensee este împărțită în două unități, fiecare cu două linii, cu o capacitate totală anuală de aproximativ 650.000 de tone de deșeuri. Aici deșeurile sunt incinerate, însă cu respectarea normelor de poluare, având în vedere că la 500 de metri de uzină sunt case locuite de oameni.
La uzina MHKW și EEW am găsit susținere din partea conducerii în vederea reorientării managementului deșeurilor în România și în Maramureș. De asemenea, am efectuat o vizită de lucru și la stația de sortare și tratare deșeuri ABK. Deșeurile reziduale colectate în această stație sunt trimise la incinerare, iar deșeurile biodegradabile sunt transformate în compost, printr-un amplu proces tehnologic care durează 5-6 luni, indiferent de anotimp. Compostul obținut este vândut în regim vărsat, iar cumpărătorii vin direct în fabrică pentru a-l achiziționa.
Având în vedere că și la nivelul județului Maramureș ne confruntăm cu iazuri de decantare, halde de steril și galerii de la fostele zone miniere ne-ecologizate, am făcut o vizită și la compania MDSE din Saxonia-Anhalt, care se ocupă cu reabilitarea zonelor contaminate de către industria chimică și minieră. Aceștia folosesc cenușa deșeurilor incinerate pentru a acoperi iazurile de dencantare.
Această vizită de lucru în landul Saxonia-Anhalt, Germania, a fost posibilă ca urmare a invitației primită din partea domnului Lars-Jörn Zimmer, membru al Parlamentului de Stat CDU, căruia îi mulțumesc pe această cale. Exemplele de bune practici pe care le găsim la nivel european, ne arată că deșeurile nu trebuie să fie o “povară”, ci gestionate corect pot fi valorificate prin transformarea în energie, compost”, a precizat Ionel Bogdan.
Vlad HERMAN