Presedintele ANSVSA: Cresterea porcului in gospodariile populatiei nu va fi interzisa

Ad imageAd image

Cresterea porcului in gospodariile populatiei nu va fi interzisa, insa fermierii vor trebui respecte niste reguli minime de biosecuritate, a declarat, luni, pentru AGERPRES, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu.

„Obiectul nostru legat de ordinul pe care l-am pus in dezbatere publica este de gasi cea mai buna solutie atat pentru fermieri, pentru gospodari, cat si pentru cei care cresc porci in fermele comerciale pentru a reduce la minim toate cheltuielile cu privire la virusul pestei porcine africane, care ne-a costat pana acum peste 100 de milioane de euro, toate aceste despagubiri, fara sa mai vorbim de pagubele colaterale pentru industrie. Deci, nu vom interzice cresterea porcului in gospodarii, numai ca fermierii care vor creste porci in gospodarie vor avea niste reguli de biosecuritate. Ei vor creste porcii in gospodarie, vor sacrifica porcii pentru consum propriu, va fi traditie si vom respecta traditiile”, a spus acesta.

El a precizat ca nu a fost limitata cresterea la 5 porci in gospodarii, acesta fiind un ordin emis de fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, inainte de a pleca de la minister, iar actual ordin al ANSVSA vizeaza oare regulile de biosecuritate pentru toate tipurile de crestere a lor in gospodarii.

„Am discutat doua luni cu fermierii, cu cetatenii, cu producatorii de carne, cu industria si in momentul de fata am gasit oportun sa postam un ordin, sa ne asumam ca toti cei care vor creste porci sa respecte niste reguli minime de biosecuritate, nimic mai mult. In acest ordin noi nu avem nicio o limita. Din contra, domnul Daea a facut ordin inainte de a pleca din minister cu o limita de 5 porci maxim crescuti in gospodariile taranesti. Pe noi ca si veterinari ne intereseaza mai putin ca au 5, 100, 200 sau 500 de porci, pe noi ne intereseaza sa fie intr-o forma organizata, sa dam o autorizatie, sa identificam acea exploatatie si sa declare porcii respectivi si astfel stim ca aceia care au cinci porci ii cresc si ii consuma cu familia, iar in momentul in care vor sa dezvolte o afacere, sa aiba 200 sau 500 de porci nu mai pot sa ii creasca intr-o forma neorganizata, trebuie sa isi faca un adapost si sa respecte conditii minime de biosecuritate. Trebuie sa inteleaga ca sunt niste reguli de respectat”, a mai spus presedintele ANSVSA.

ANSVSA a pus in dezbatere publica, conform procedurii legale, un proiect de ordin prin care se stabilesc reguli minimale de buna practica in cresterea porcinelor, acestea fiind benefice pentru cresterea suinelor in sistem gospodaresc (nonprofesional), dar si pentru dezvoltarea micilor ferme comerciale si a celor industriale.

Propunerile au rolul de a identifica solutiile optime care sa permita crescatorilor de porci, atat din gospodaria populatiei (sistemul de crestere nonprofesional), cat si din fermele comerciale sa continue cresterea suinelor si sa diminueze la minimum pagubele economice cauzate de raspandirea virusului pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei. Pana in acest moment, despagubirile platite proprietarilor de animale afectate din Romania se ridica la peste 100 de milioane de euro.

In urma consultarilor cu crescatorii, asociatiile de fermieri si asociatiile procesatorilor de carne a rezultat un proiect de ordin comun (ANSVSA si MADR) in care se stabilesc anumite reguli generale de biosecuritate.

ANSVSA precizeaza ca gasirea unor solutii optime pentru proprietarii de porci este o prioritate a conducerii institutiei, cresterea suinelor in gospodaria taraneasca (gospodaria populatiei) nu va fi interzisa, iar oamenii vor avea in continuare posibilitatea de a desfasura aceasta activitate traditionala.

„Asiguram toti cetatenii crescatori de porci – gospodaria populatiei, ferma de tip A, ferma comerciala – ca vor putea creste porci in Romania, cu respectarea masurilor de biosecuritate specifice formei de organizare”, potrivit ANSVSA.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu