Presedintele Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituletu-Buica, a declarat ca institutia pe care o reprezinta este pregatita pentru alegerile locale si parlamentare, informeaza AGERPRES.
„Autoritatea Electorala Permanenta a intrat in logica de alegeri, suntem pregatiti pentru acest an pentru alegerile locale si alegerile parlamentare. (…) Aseara a fost finalizata ordonanta de urgenta pentru a crea cadrul legal pentru alegeri anticipate, deoarece nu exista o astfel de reglementare, dar si asezarea lucrurilor bune facute pentru alegerile prezidentiale din 2019 sa fie preluata si aplicata si la alegerile parlamentare din acest an”, a spus Mituletu-Buica intr-o declaratie de presa.
El a mentionat ca printre noutati se numara modificarea termenelor in ceea ce priveste alegerile anticipate.
„Noutatile ar fi in ce priveste alegerile anticipate reducerea termenelor, pentru ca acum pentru alegeri la termen inseamna cel putin 90 de zile. Or, potrivit Constitutiei, ai cel mult 90 de zile pentru a organiza alegeri anticipate. Propunerea noastra a fost de cel putin 50 de zile pentru perioada electorala, dar potrivit calculelor va fi putin peste 50 de zile perioada electorala pentru anticipate.
A fost preluarea pentru votul in strainatate – cele trei zile de vineri, sambata si duminica in strainatate si in tara doar duminica, cu prelungirea votarii pentru cele trei zile in strainatate si in tara pana la ora 23,59, astfel incat sa ne asiguram ca vor vota cat mai multi alegatori. A fost crescut numarul de parlamentari pentru Circumscriptia 43 strainatate, astfel incat sa asigure o mai mare reprezentare a cetatenilor cu pasaport CRDS in evidentele AEP, de la doi la patru senatori si de la patru la opt deputati si la fel o serie de proceduri pentru simplificarea procesului de votare”, a afirmat Mituletu-Buica.
El a adaugat ca, urmare a ordonantei de urgenta adoptate, s-a creat cadrul legal pentru alegeri anticipate si pentru a se putea imputernici un guvern interimar, la propunerea AEP, sa emita actele normative subsecvente la nivel de hotarare de guvern pentru data alegerilor, calendarul masurilor organizatorice, hotararea privind finantarea si posibilitatea de a acorda din fondul de rezerva bugetara la dispozitia Executivului banii pentru organizarea procesului electoral.
„Potrivit calculelor noastre, poate ajunge la un miliard de lei acest proces electoral – localele si, daca vor fi, parlamentarele tot in aceeasi suma putem sa ne incadram, deoarece prin ordonanta de urgenta s-a stabilit ca, daca avem alegeri generale, locale la termen si se declanseaza alegeri parlamentare anticipate, mergem pe aceeasi infrastructura – BEC, Biroul Electoral Judetean; birourile de circumscriptie comunale, fiind infiintate pentru locale, raman functionale pentru alegerile parlamentare; si birourile sectiilor de votare”, a explicat presedintele AEP.