PREGĂTIRI PENTRU UN INCIDENT NUCLEAR – 709.000 pastile de Iod au ajuns în Maramureș deja

Ad imageAd image

Direcția de Sănătate Publică Maramureș a anunțat oficial că în județ au fost primite deja un număr de 709.000 pastile de iod, pastile care trebuie luate doar atunci cand avem de a face cu un incident nuclear. Însă tot mai mulți medici sunt de părere că oamenii ar trebui să știe foarte clar situațiile în care se iau aceste pastile, ele nu se iau preventiv, pentru că în caz contrar oamenii se pot trezi cu alte probleme de sănătate. Cum vor ajunge aceste pastile de iod la maramureșeni, încă nu știe nimeni. S-a vorbit de faptul că ele vor fi distribuite prin intermediul medicilor de familie, însă acest lucru ar însemna o și mai mare îngreunare a muncii acestor medici, iar distribuția s-ar face greoi din cauza birocrației.

„Nu putem știi cand anume se poate întampla o catastrofă nucleară. Exiwstă centrala de la Cernobăl, există riscul ca Rusia să aplice astfel de măsuri. Este necesară o campanie de informare a populației cu privire la utilizarea acestor tablete de Iod. Ele nu se iau preventiv, ele se iau doar atunci, imediat după un eventual eveniment catastrofic de tipul acesta, nu se iau de toată lumea, ci în funcție de varstă și greutate. Riscul de a folosi acest gen de tablete fără a fi necesar poate duce la intoxicații și alte neajunsuri.

Timpul necesar pentru o singură persoană ar fi de 10-15 minute, iar asta înseamnă că am avea un număr foarte mare de ore făcute de către medicul de familie. Dar numai asta să facă medicul de familie, dar mai sunt și alte probleme de rezolvat. Eu cred că o campanie de informare legată de modul de utilizare a acestor pastile, iar distribuirea se poate face de primării, farmacii, comunitatea locală, există soluții. Prin medicul de familie va dura foarte mult. Există o creștere a vanzărilor de astfel de pastile, alții au venit la medic să se intereseze de aceste pastile, cum se iau ele, unii deja și-au cumpărat astfel de pastile. În primele ore trebuie luate aceste pastile, dar numai cand e vorba despre un incident nuclear„, spune Gheorghe Lascu, medic de familie.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu