- Publicitate -
Ad imageAd image

PREGĂTIRI DE IARNĂ – Polițiștii rutieri, cu ochii pe drumarii din Maramureș

Ad imageAd image

Ne pregătim de sezonul rece, iar riscul de a întalni porțiuni de drum județean sau național acoperite cu zăpadă sau polei este mai mare atunci cand traversăm zonele muntoase ale județului nostru, în speță Pasul Gutai, Pasul Hera, zona Cavnic sau Pasul Prislop. Dar nu numai. Cei de la Drumurile Naționale și-au adus stocurile de sare și material antiderapant necesare pentru iarna care urmează, la fel și cei care se ocupă de drumurile județene.

„Au fost întocmite două protocoale de colaborare cu administratorii drumurilor județene, cu SC Drumuri și Poduri SA din subordinea Consiliului Județean Maramureș, respectiv cu Secția de Drumuri Naționale din cadrul DRDP Cluj, aflat în subordinea CNAIR. Să sperăm că nu vom avea probleme în această iarnă. În ceea ce ne privește, polițiștii rutieri vor fi prezenți acolo unde situația o va impune, pentru facilitarea intervenției utilajelor de deszăpezire, pentru verificarea dotării vehiculelor cu anvelope de iarnă și, dacă se impune, închiderea traficului în zonele înzăpezite pentru deszăpezirea acelor tronsoane de drumuri.

Dotarea cu anvelope de iarnă nu este obligatorie de la 1 noiembrie, așa cum s-a tot vehiculat în ultima vreme. Nicăieri în legislația actuală nu este prevăzută o dată anume de la care devine obligatorie dotarea autovehiculelor cu anvelope de iarnă. Legea spune că este sancționată circulația pe drumurile publice fără astfel de anvelope: „Conducerea pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca autovehiculul să fie dotat cu anvelope de iarnă se sancționează cu amendă de la 9 la 20 de puncte, adică între 1305 lei și 2900 de lei, plus reținerea certificatului de înmtriculare pană la înlăturarea motivului care ansta la baza reținerii lui””, a declarat Dorin Gherman, șeful Serviciului Rutier Maramureș, pentru ziarmm.ro.

Mai spunem doar că este recomandată montarea anvelopelor de iarnă atunci cand temperatura scade constant sub 7 grade Celsius. Asta pentru că la temperaturi mai mici de 7 grade scade aderența anvelopelor de vară, distanța de franare fiind mai mare.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu