Povestea unui vas dacic de la Bozânta Mică – de la cercetări sistematice la arheologie experimentală

Ad imageAd image

În cadrul evenimentelor care aniversează 30 de ani de activitate a Consiliului Județean Maramureș și 15 ani de existență de sine stătătoare a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie, sâmbătă, 5 noiembrie de la orele 11,00, la sediul muzeului a avuta loc o prelegere publică intitulată “Povestea unui vas dacic de la Bozânta Mică – de la cercetări sistematice la arheologie experimentală” susținută de arheologul dr. Marius Ardeleanu.

”În cadrul acesteia au fost prezentate rezultatele unui proiect de arheologie experimentală pornind de la un vas dacic din lut folosit la prepararea hranei și descoperit în timpul cercetărilor arheologice de la Bozânta Mică – Grind, în campania din anul 2011. Au fost create mai multe replici din lut ale acestui vas folosind doar tehnici și metode antice, apoi, după ce au fost arse în foc deschis, s-a gătit în unele din aceste vase, folosind numai produse și ingrediente existente în perioada dacilor pe teritoriul României.

Scopul proiectului a fost nu doar felul de mâncare în sine. S-a urmărit mai ales găsirea celor mai eficiente metode de preparare a hranei și urmlele lăsate în urma procesului de gătit pe vase, urme care apoi au fost comparate cu vasul original. Gătitul în vasele dacice din lut reconstituite a fost o experiență grozavă, iar pentru cineva care nu a avut niciodată ocazia până acum, a fost ca și cum am găti într-un cuptor modern din ceramică (de tip slow cooker).

Vasul din lut descoperit în timpul cercetărilor arheologice de la Bozânta Mică – Grind, folosit la gătit și aparținând dacilor poate fi văzut în cadrul expoziției temporare „Descoperiri de epocă romană în județul Maramureș”, expoziție deschisă la sediul muzeului din strada Monetăriei, nr. 1-3, pe parcursul lunii noiembrie 2022, de marți până duminică între orele 10.00 și 17.00 (ultima intrare 16,30)”, precizează reprezentanții Muzeului.

ZiarMM

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu