- Publicitate -
Ad imageAd image

Poluare in comuna Cicarlau – Apele unei galerii de mina au spart o halda de steril, intrand in gospodariile localnicilor – Apele incarcate cu metale grele au ajuns in Somes (FOTO)

Ad imageAd image

In cursul diminetii de luni, apele prezente in galeriile fostei mine de la Handalul Ilbei (comuna Cicarlau) au iesit printr-una din gurile existente, inundand mai multe gospodarii din localitate. Suvoiul de ape a trecut peste o halda de steril aflata in apropierea gurii de mina, rupand marginea acesteia in partea sa superioara.

Apele au distrus drumul de acces pe halda respectiva si au dus steril in curtile mai multor localnici. Nu mult a lipsit ca apele sa ajunga in casele acestora. Sesizati in cursul diminetii de ieri, oficialii Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta au refuzat sa se deplaseze la fata locului, solicitandu-le reprezentantilor locali, care functioneaza in cadrul Primariei sa faca lucrul acesta.

Ioan Bledea, viceprimarul comunei Cicarlau, spune ca apa cu steril ajunge in raul Somes. „Halda s-a spart in doua locuri, iar apa a spalat tot, santuri, garduri, curti. Apa se scurge in raul Handal, iar apoi in raul Somes”, declara Bledea.

Conform primarului localitatii, Vasile Zete, apa deversata este poluata cu metale grele si este foarte toxica. „Apa contine pirite, metale grele, plumb, zinc. E foarte toxica”, a precizat Zete. In opinia acestuia, nu mult a lipsit pana la producerea unei catastrofe cu efecte grave.

„Se putea intampla o catastrofa. Se cheltuie bani si se arunca banii statului pentru inchiderea de mine, prin tot felul de procedee, cu inundarea galeriilor, insa apa asta va iesi odata”, spune primarul din Cicarlau.

Apa prezenta in galeriile de mina a fost utilizata in cadrul unui procedeu folosit pentru inchiderile de perimetre miniere de catre firma Conversmin. Zete afirma ca utilizarea acestei metode prezinta riscuri, toata zona fiind una plina de galerii de mina neutilizate si pline acum de ape.

„Riscul mare este ca in timp, dupa adoptarea procedeului inundarii realizat de cei de la Conversmin, sa se puna in miscare haldele de steril. Nu stiu cate mii de metri cubi s-au deversat in Somes. Masurile luate pana acum au fost ineficiente”, precizeaza Zete.

In cursul diminetii de marti, la fata locului s-au deplasat reprezentantii mai multor institutii, pentru a evalua situatia, adica la mai bine de 24 de ore de la producerea deversarii. „Au fost sesizati reprezentantii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, Serviciului de Gospodarire a Apelor, Garda Nationala de Mediu, in urma unui apel telefonic, prin care am fost instiintati despre o viitura produsa.

Sesizarea a venit aseara, in jurul orei 18, desi viitura s-a produs mai devreme. Ni s-a spus de o viitura si nu de o poluare accidentala.

S-a vorbit cu cei de la REMIN ca in cursul zilei de azi sau maine sa se intre in galerii pentru a se vedea ce s-a intamplat. Probabil, s-a produs o colmatare a apei, prin blocarea unei galerii. Urmeaza a preleva probe de apa pentru a vedea daca ea contine metale grele”, a declarat Dan Buca, purtatorul de cuvant al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta.

Am incercat sa luam legatura cu Ovidiu Galca, directorul REMIN, insa mobilul acestuia era inchis. De asemenea, am incercat sa obtinem un punct de vedere oficial din partea reprezentantilor Serviciului de Gospodarire a Apelor, insa ne-am lovit de refuzul acestora de a comenta situatia. Ni s-a spus ca doar sefii dau declaratii. L-am contactat telefonic pe Traian Magurean, directorul SEGA, insa acesta avea telefonul inchis. Normal, directorii chefuiesc, iar haldele de steril cedeaza, purtand apele toxice prin curtile oamenilor si provocand poluarea raurilor.

Ciprian DRAGOS

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu