Autorităţile poloneze au demolat joi patru monumente ridicate în timpul regimului comunist, în cadrul campaniei de ”derusificare” a spaţiilor publice ce a fost intensificată de guvernul de la Varşovia odată cu războiul din Ucraina, relatează agenţia EFE, informează AGERPRES.
Aceste acţiuni au rolul de ”a face să dispară toate monumentele care glorifică sistemul comunist în Polonia”, a declarat directorul Institutului polonez al Memoriei Istorice (IPN), Karol Nawrocki. Toate aceste monumente ”simbolizează răutatea sistemului comunist”, astfel că ele trebuie înlăturate ”nu atât pentru estetica lor, ci mai mult pentru semnificaţia lor”, mai argumentează oficialul citat.
Cele patru monumente au fost date jos simultan, dar mai rămân de distrus încă 30, după ce alte 20 de monumente de acelaşi fel au fost deja înlăturate.
Una dintre cele patru statui demolate joi, care purta inscripţia ”gratitudine Armatei Roşii”, a fost restaurată în anul 2017 cu un cost de 7.000 de euro, iar după ce Rusia a atacat Ucraina ea a fost pictată în culorile drapelului ucrainean.
Dar unele administraţii locale poloneze, ”una sau două”, după aprecierea directorului institutului menţionat, şi-au exprimat dorinţa de a menţine în picioare monumentele incluse de acest institut în lista sa pentru ”derusificare”.
De pildă, primarul oraşului Dabrowa Górnicza, susţinut de mulţi localnici, s-a împotrivit demolării unui monument dedicat ”eroilor drapelului roşu”, întrucât în opinia sa acesta evocă revoluţia rusă, ”evenimente petrecute între 1905 şi 1908, fără legătură cu epoca comunistă din Polonia”. Cazul a ajuns în justiţie, iar în final un tribunal din Varşovia a autorizat păstrarea monumentului.
Polonia a adoptat în anul 2016 o lege ce reglementează înlăturarea oricărui vestigiu al epocii comuniste, autorizând eliminarea numelor de străzi şi a monumentelor care au legătură cu fosta Uniune Sovietică.