- Publicitate -
Ad imageAd image

Polițiștii de la Înmatriculări vor putea amenda șoferii care nu își schimbă actele în termenul legal

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Șoferii care nu își preschimbă actele sau nu-și radiază mașina în termenul legal vor putea fi amendați și de polițiștii de la Înmatriculări. Ministerul Afacerilor Interne a pus recent în dezbatere un proiect de ordonanță de urgență care vrea să modifice Codul Rutier.

Astfel, potrivit acestui OUG, „persoana care nu deține permis de conducere și a fost condamnată, prin hotărâre
judecătorească rămasă definitivă, pentru oricare dintre infracțiunile prevăzute la art. 334, art. 335 alin. (1), art. 336, art. 337, art. 338 alin. (1) și art. 339 alin. (2), (3) și (4) din Codul penal sau pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie, precum și persoana al cărei permis de conducere a fost anulat în condițiile art. 114 alin. (1) lit. a) – d) sau ale art. 115 alin. (1) au dreptul de a se prezenta la examen pentru obţinerea permisului de conducere, respectiv pentru obținerea unui nou permis de conducere, după caz, doar dacă au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate, a trecut un an de la data graţierii totale ori a restului de pedeapsă, de la data a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere sau de la data împlinirii termenului prescripției executării pedepsei, a intervenit amnistia, interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată, respectiv a intervenit reabilitarea”.

Tot ca noutate, se abilitează ofițerii și agenții de poliție din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor de a constata contravențiile prevăzute de art. 100 alin. (1) pct. 4, art. 101 alin. (1) pct. 4, art. 102 alin. (1) pct. 4 și 8 din O.U.G. nr. 195/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare și de a aplica sancțiunile contravenționale aferente acestor fapte, respectiv neîndeplinirea obligaţiei de a solicita autorităţii competente, în termenul prevăzut de lege, eliberarea unui nou permis de conducere sau certificat de înmatriculare ori de înregistrare, în cazul în care acestea au fost declarate furate, pierdute, deteriorate sau nu mai corespund din punctul de vedere al formei şi conţinutului celor în vigoare, neîndeplinirea obligaţiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului şi tractorului agricol sau
forestier ori remorcii în cazurile prevăzute de lege, neefectuarea radierii vehiculelor din evidență, în cazurile şi termenele prevăzute de lege, respectiv deţinerea simultană a două permise de conducere naţionale, dintre care
unul eliberat de o autoritate competentă străină. În acest caz amenzile pot ajunge pană la 2900 de lei.

Se mai propune ca, „odată cu realizarea operaţiunilor de înmatriculare a vehiculului, autoritatea competentă eliberează proprietarului sau deţinătorului mandatat un certificat de înmatriculare, conform categoriei din care face parte vehiculul respectiv, precum şi plăcuţe cu numărul de înmatriculare. Până la eliberarea certificatului de înmatriculare, autoritatea competentă poate elibera o dovadă înlocuitoare a acestuia, care atestă înmatricularea vehiculului, a cărei valabilitate nu poate depăși 30 de zile”.

Nu în ultimul rand, „proba practică pentru categoriile AM, A1, A2 şi A, susținută în poligon, nu se înregistrează audio sau video, iar în celelalte situații sistemele tehnice de monitorizare se instalează pe autovehiculul în care se află examinatorul”.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu