Sâmbătă, 11 aprilie, la Dragomirești, va fi lansat volumul științific Contribuții la biografia zugravilor Gheorghe și Ioan Plohod din Dragomirești, realizat de maramureșeanca Dumitrița Daniela Filip. Evenimentul are loc în cadrul Simpozionului Național ”Veghetori la obârșii”, aflat la a VIII-a ediție.
”Lucrarea s-a născut în urma unor demersuri ce au exprimat nevoia ca viața și activitatea a doi zugravi din Dragomirești, care au marcat cumpăna dintre secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, până spre mijlocul secolului al XIX-lea, să fie adunate laolaltă, într-un volum dedicat lor, în contextul evocării personalităților pe care localitatea Dragomirești le-a dat Maramureșului și lumii, de-a lungul vremii.
Scopul cercetării și al lucrării este unul dual: pe de o parte, de a contribui cu noi date la cunoașterea biografiei și a traseului artistic al celor doi zugravi „mireșteni” (adică din Dragomirești), Gheorghe și Ioan Plohod, iar pe de altă parte, printr-o nouă abordare, interdisciplinară, de a depăși stadiul de inventariere sau semnalare a unor noi lucrări semnate sau care le pot fi atribuite, și a veni în întâmpinarea cititorului interesat cu o lucrare ce să conțină și o interpretare a conținutului programului iconografic din perspectivă teologică, dimpreună cu o prezentare a surselor din care s-au inspirat cei doi zugravi la realizarea unor detalii din scenele pictate.
Lucrarea se dorește a fi o contribuție la biografia zugravilor mai înainte menționați. Noutatea pe care o aduce este, pe de o parte, una documentară, întrucât s-au descoperit și prezentat documente de arhivă care aștern lumina asupra statutului social al celor doi zugravi din familia Plohod din Dragomirești și asupra datării unor biserici și a unor ansambluri iconografice, iar pe de altă parte, o noutate de abordare prin analiza și interpretarea programului iconografic din perspectivă teologică”, precizează autoarea în introducerea lucrării.
Prefața este semnată de dr. Livia Ardelean, consilier superior, în cadrul Serviciului Județean Cluj al Arhivelor Naționale. ”Plasarea iconografiei bisericești în contextul istoric este plusul absolut necesar și definitoriu. Prezența documentului de arhivă, încercările de reconstituire a biografiei celor doi pictori originari din Dragomirești, a traseului lor, în lipsa unor documente consistente și cuprinzătoare, este un demers curajos, necesar și important. Completarea bibliografiei actuale cu teoria conform căreia Ioan și Gheorghe Plohod nu ar face parte din familia nobilă Plohod, ci din ramura ei țărănească, demonstrată cu documente de arhivă, necercetate până de curând, deschide o nouă pistă, pentru care se emit doar presupuneri și există speranța că pe baza cercetării unor noi documente de arhivă, pe viitor să poată fi descoperit modul de apariție a zugravilor locali în satele din Maramureș.
Nu în ultimul rând se remarcă preocuparea autoarei de a folosi toate instrumentele de cercetare, trecând dincolo de sfera analizei picturii, socotind, pe bună dreptate că perioada de aur a picturii maramureșene ce s-a încheiat în prima jumătate a secolului al XIX-lea, nu poate fi înțeleasă pe deplin fără plasarea în spațiu și timp. Deși rămân încă multe întrebări fără răspuns, analiza de față reprezintă un pas fundamental înainte, pe care autoarea s-a străduit mai mulți ani să-l facă și concluziile la care a ajuns sunt unele care, suntem siguri, își vor demonstra peste timp valoarea”, scrie Livia Ardelean.
Dumitrița Daniela Filip, originară din Maramureș (Lăschia, Copalnic Mănăștur), este în prezent restaurator lemn policrom și pictură pe panou de lemn, în cadrul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia. Are o teză de doctorat despre iconografia maramureșeană cu titlul „Programul iconografic din bisericile de lemn maramureșene. Document istoric și discurs teologic”, Ed. Mega, 2023.
Lucrarea Contribuții la biografia zugravilor Gheorghe și Ioan Plohod din Dragomirești, Ed. Mega, Cluj-Napoca, 2024, a apărut cu sprijunul financiar al primăriei Orașului Dragomirești, prin Centrul de Cercetări Teologico-Filozofice al Obiceiurilor Populare Românești.
ZiarMaramures.ro