PIAȚA MUNCII – Job-uri câștigătoare versus job-uri perdante în pandemie în Maramureș

Ad imageAd image

Piața muncii a trebuit să se adapteze pandemiei de coronavirus. Prima mare schimbare a fost aceea că mulți au început a munci de acasă, lucru care a dus la economii pentru angajatori. Însă tot pandemia a făcut ca unele locuri de muncă să nu mai fie căutate și cei mai afectați au fost cei care munceau ca barmani, ospătari, chelneri etc. Foarte afectați de pandemie au fost și sunt încă și artiștii.

„Putem să spunem că am identificat patru tipuri de categorii de job-uri în această pandemie. Au fost  joburile câștigătoare ale pandemiei și sunt cele din domeniul logisticii, delivery, livrările la domiciliu au explodat pur și simplu, normal că s-au căutat șoferii în transporturi persoane, dezvoltatorii de platforme dedicate vânzărilor online pentru că deja automat cumpărăturile se făceau de foarte mulți online și trebuie să ne obișnuim cu asta. Câștigăm timp foarte mult și la polul opus sunt joburile pierzătoare. Aici e domeniul Horeca, turism , travel, agențiile de turism, touroperatorii, cu toții au avut de suferit. Și cei din domeniul artei, entertaiment, organizatorii de evenimente, artiștii, comerțul cu amănuntul datorită închiderii magazinelor în această perioadă.

O altă categorie ar fi job-urile care și-au revenit și anume saloanele de înfrumusețare, care au fost închise o perioadă, au fost restricții,   cabinetele stomatologice și confecțiile. Și-au mai revenit și restaurantele care s-au adaptat foarte repede, s-au reorientat spre servicii de livrare la domiciliu, catering și chiar am discutat cu patronii de restaurante și spuneau că a fost cumva o supraviețuire, să poată plăti salariile, chiriile ș.a.m.d. Joburile care au stagnat au fost în Maramureș construcțiile, aici nu am avut concedieri, nu s-a solicitat șomaj tehnic și domeniul medical, respectiv serviciile financiare, adică acele firme de consultanță. Au stagnat fiindcă nu au fost modificări majore în domeniul fiscal.

Caracteristica pandemiei pe piața muncă este trecerea de la munca la birou la cea de acasă. Deja angajatorii își vor adapta în recrutare aceste cerințe, să existe acea legătură între familie și job, să le îmbine. Și angajatorii au de câștigat, fac economii, nu mai închiriază birouri, nu mai plătesc chirii și atunci preferă să dea un bonus angajaților”, a declarat Oana Oșanu, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu