Războiul declanșat anul trecut în Ucraina a afectat întreaga Europă din toate punctele de vedere. A fost afectată inclusiv piața fructelor de pădure. În depozitul frigorific din Baia Sprie au rămas de anul trecut nu mai puțin de 40 de tone de afine nevândute, care acum sunt scoase la vânzare la un preț mai mic decât cel de anul trecut.
„Dacă vorbim de fructificație, atunci trebuie să vorbim de 2 aspecte, respectiv fructificația la fructe de pădure, respectiv fructificația la semințele forestiere. Anul trecut ne-a bulversat pe toți războiul din Ucraina. Noi acum avem în depozitul frigorific de la Ocolul Silvic Baia Sprie 40 de tone de afine rămase de anul trecut. A fost o cădere de piață anul trecut, iar în momentul de față Regia Națională a Pădurilor scoate la licitație, oferă spre vânzare cantitatea rămasă din 2022. Dacă anul trecut prețul a fost undeva la 3500 de euro pe tonă, anul acesta prețul a scăzut la 2500 de euro, o scădere cu 33% a prețului, tocmai pentru a le putea vinde.
Din punct de vedere al evaluării fructificației în 2023, se pare că este fantastică, atât la afine, cât și la mure. Ceea ce nu putem spune despre semințele forestiere. Dacă anul trecut am reușit să facem export, câte o tonă jumătate de semințe de brad în Germania, anul acesta se pare că nu avem fructificație aproape deloc. S-ar putea nici să nu ne acoperim noi pepinierele noastre”, a declarat Mihai Leșan, purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Maramureș.
Afinele din Maramureș ajungeau de regulă în Germania, fiind trimise acolo cantități mari.
Dragoș HOJDA