PERMIS AUTO – Candidații vor putea fi evaluați la traseu și de examinatori autorizaţi, nu doar de polițiști

Ad imageAd image

Este vorba despre o propunere legislativă privind modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, proiect de lege care acum se află în atenția senatorilor. Potrivit inițiatorilor, „regula examinării candidaţilor de către cadre ale ministerului afacerilor interne este specifică statelor din fostul bloc comunist şi reprezintă o rămăşiţă a modului în care statul asigura controlul absolut în toate domeniile”.

„Obţinerea unui permis de conducere în România continuă să fie un demers greoi, iar cazurile de corupţie din ultimii ani au dezvăluit problemele unui sistem lipsit de echilibru şi control reciproc. Iniţiativa legislativă propune schimbarea paradigmei modului de examinare în cadrul probei practice a candidaţilor pentru obţinerea permisului de conducere, în prezent realizată exclusiv de către ofiţeri şi agenţi de poliţie din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a’vehiculelor. Astfel, propunerea legislativă defineşte profesia de examinător, aceasta putând fi exercitată de orice persoană care corespunde criteriilor de calificare și parcurge stagiul de formare iniţială şi susţine cu succes examenele de absolvire, iar ulterior este dispusă să urmeze activităţi şi cursuri periodice de formare continuă.

Considerăm că este momentul, ca nu numai meseria de instructor să poată fie recunoscută ca profesie de sine stătătoare, ci şi cea de examinator. Orice persoană care îndeplineşte condiţiile iniţiale poate deveni examinator dacă demonstrează abilităţi şi competenţe suficiente, experienţă relevantă efectivă în conducerea altor autovehicule decât cele de categoria B (cum ar fi examinarea pentru obţinere permiselor de categoria C, D, Tr, Tv, etc.) poate deveni examinator. Mai mult, reînnoirea autorizaţiei presupune cursuri de formare continuă, ceea ce asigură un nivel calitativ ridicat procesului de învăţare-predare”, se arată în Expunerea de motive la acest proiect de lege.

Tot prin această inițiativă legislativă se propune recunoaşterea rezultatelor indiferent de centrul de testare unde
l-a dat candidatul, fiind astfel eliminată restricţia de a efectua ambele probe în aceeaşi localitate, în funcţie de reşedinţa candidaţilor, de localitatea unde sunt angajaţi sau studiază, aceştia îşi vor putea alege un centru de testare teoretică diferit de cel unde vor derula proba practică.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu