PERICOLE DE EXPLOZIE – Controale în spitalele și stațiile de carburanți din Maramureș

Ad imageAd image

În spitalele din Maramureș, dar și în stațiile de carburanți, au fost făcute o serie de controale de către inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Maramureș, iar acolo unde au fost constatate deficiențe acestea au fost sancționate, potrivit prevederilor legale. Știm că în spitale au murit oameni nevinovați din cauza instalațiilor precare de oxigen, iar în stațiile de carburanți știm cu toții că pericolul de explozie e și mai mare.

Mircea Onea, purtătorul de cuvant al ITM Maramureș, spune că în cursul anului 2020 Inspecția Muncii a desfășurat o acțiune de control „în care a fost verificat modul de respectare a cerințelor minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor care pot fi expuși unui potențial risc datorat atmosferelor explozive în silozurile de cereale, fabricile de produse de brutărie, nutrețuri pentru hrana animalelor, băuturi alcoolice, mobilă și stațiile de distribuție a carburanților”.

„Începând cu primul trimestru al anului 2022 această acțiune a fost reluată și datorită unor evenimente deosebite de grave produse pe parcursul anilor 2020 și 2021 acțiunea de control a fost extinsă și asupra unităților de îngrijire spitalicească din județul Maramureș.

În acest sens, în primul trimestru al anului au fost realizate sesiuni de informare a agenților economici privind tematica de control, iar în trimestrele II și III au fost efectuate acțiunile de control . Începând cu luna octombrie a acestui an s-a derulat etapa verificării  măsurilor dispuse prin acțiunea de control. Supuse controlului în cadrul acestei acțiuni au fost 11 agenți economici, fiind depistate 12 deficiențe pentru care au fost dispuse măsuri de intrare în legalitate. Dintre deficiențele constatate amintim: lipsa reevaluării riscurilor generate de atmosfere potențial explozive, nu s-a asigurat accesul lucrătorilor la fișele cu datele de securitate pentru oxigenul medical, nu s-a asigurat dotarea cu detectoare de oxigen în încăperile unde este posibilă acumularea acestuia..”, a spus Onea.

Acesta a mai precizat că au fost aplicate în total un număr de 12 sancțiuni contravenționale, respectiv 10 avertismente și 2 amenzi în sumă totală de 15.000 lei.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu